Türkiye nüfusa göre mahpus sayısında Avrupa'da birinci

Türkiye nüfusa göre mahpus sayısında Avrupa'da birinci

Lozan Üniversitesi Avrupa Konseyi için bir araştırma yaptı. Buna göre Türkiye Avrupa'da hem kişi başına mahpus sayısında hem de kişi başına mahpus ve denetim altındaki kişi sayısında birinci.

Lozan Üniversitesi’nin Avrupa Konseyi için yaptığı 2020 SPACE II yıllık anketine göre, Türkiye hem kişi başına mahpus sayısında hem de kişi başına mahpus ve denetim altındaki kişi sayısında Avrupa birincisi.

Rapora göre; Türkiye, Gürcistan ve Letonya Avrupa medyanının (ortanca değerinin) oldukça üzerinde hapis ve denetimli serbestlik oranlarına sahip. Raporda bu durum, şartlı tahliye önlemlerinin hapse alternatif olarak değil, ek yaptırımlar olarak kullanıldığının bir göstergesi olabileceği vurgulandı.

AVRUPA'DA YAPTIRIM YÜZDE 3 ARTTI

Araştırmaya göre, hapis cezası yerine elektronik izleme, toplum hizmeti, ev hapsi, tedaviler, yarı özgürlük ve şartlı salıverme gibi topluluk yaptırımları ve önlemlerinin Avrupa çapında yayılma eğilimini sürdürüyor. 31 Ocak 2020 itibariyle Avrupa'da 100 bin kişi başına 149 kişi şartlı tahliye ile gözetimde bulunurken, 100 bin kişi başına 103 mahkum cezaevinde kaldı.

Buna göre; Avrupa'da suçluları toplum içinde tutarak özgürlüklerinden mahrum etmeyen yaptırım ve tedbirlere tabi kişi sayısı 2019'dan 2020'ye yüzde 3 arttı.

ADLİ DENETİM ALTINDAKİLER ORANINDA TÜRKİYE DİKKAT ÇEKİYOR

Şartlı tahliye olanlar, adli denetim altındakiler ile mahpuslarını nüfusa oranında ise Türkiye dikkat çekiyor. Sonuçlara göre Türkiye’de bu kişilerin oranı yüz kişide 1 kişi (100 binde 984) olarak tahmin ediliyor. Avrupa ortalaması yüz binde 340 kişi iken, Türkiye’yi yüz binde 839 kişi ile Polonya, 826 kişi ile Gürcistan takip ediyor.

Türkiye yüz binde 357 oranla ayrıca mahpusların nüfusa oranında da birinci sırada yer alırken; denetim altındakilerin oranında yüz binde 643 Polonya’nın ardından yüz binde 627 kişi ile ikinci sırada yer aldı.

Denetimli serbestlik ve cezaevi nüfusu arasındaki oranı analiz ederken, sekiz ülke ise hem cezaevinde hem de denetimli serbestlikte düşük oranlar gösterdi. Bu ülkeler; İsviçre, Norveç, Finlandiya, İzlanda, Slovenya, Hırvatistan, Monako ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN