Türkiye uzay misyonu için Alper Gezeravcı'yı seçmişti: Uzaya çıkmanın faturası 55 milyon dolar

Türkiye uzay misyonu için Alper Gezeravcı'yı seçmişti: Uzaya çıkmanın faturası 55 milyon dolar

Önümüzdeki haftalarda Pilot Albay Alper Gezeravcı 'ilk Türk astronotu' unvanını alarak tarihi bir adım atacak ve uzaya çıkacak. Bu önemli an Axiom Space tarafından düzenlenen Axiom Mission 3 göreviyle gerçekleşecek ve Türkiye için büyük bir önem taşıyor. Ancak bu görevin maliyeti de dikkate değer bir seviyede.

Türkiye'nin uzaya göndereceği ilk astronot olarak belirlenen Alper Gezeravcı, Axiom Space şirketinin Ax-3 ya da uzun adıyla Axiom Mission 3 görevi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yolculuk yapacak. Bu tarihi görevin maliyeti ise dikkat çekici bir seviyeye ulaştı: Axiom Space, bu göreve katılan her astronot için 55 milyon dolar (yaklaşık 1.633.306.400 Türk Lirası) talep ediyor.

NASA ve ISS ortaklarının onayını alan dört kişilik çok uluslu ekip, SpaceX'in sağladığı uzay eğitimini sorunsuz bir şekilde tamamladı. Ax-3 görevi, planlandığı üzere 17 Ocak 2024 tarihinde SpaceX'in Falcon 9 roketiyle gerçekleştirilecek. Görevde "Görev Uzmanı" olarak yer alan Gezeravcı'ya, Ax-3 Komutanı Michael López-Alegría, Pilot Walter Villadei ve diğer Görev Uzmanı Marcus Wandt eşlik edecek.

TAMAMI AVRUPALILARDAN OLUŞAN İLK EKİP

Hava Harp Okulu'ndan elektronik mühendisi olarak mezun olan ve daha sonra ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yapan Gezeravcı, 21 yıl boyunca Türk Hava Kuvvetleri'nde F-16 pilotu olarak görev yaptı ve önemli başarılar elde etti. Ax-3 görevi, herhangi bir aksilik yaşanmazsa ISS'e giden tamamı Avrupalı ekipten oluşan ilk ticari astronot görevi olacak.

Bu misyon, Axiom Space'in insanlı üçüncü görevi olarak kayıtlara geçiyor. Göreve İtalya, Türkiye ve İsveç, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) aracılığıyla katılım sağlıyor. Türkiye'nin uzay alanında attığı bu adım, ülkenin uzay çalışmalarındaki yerini pekiştirecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN