Türkiye'de bu işi yapan kalmadı! Bilenler eşek yüküyle para kazanıyor, Türkiye'de göndermediği il ilçe yok: Bu iş altın oldu

Türkiye'de bu işi yapan kalmadı! Bilenler eşek yüküyle para kazanıyor, Türkiye'de göndermediği il ilçe yok: Bu iş altın oldu

Çeşitli meslek dallarına ilgi artarken bu meslek grubunda kimse kalmadı. Bu işi bilen eşek yüküyle para kazanıyor. Türkiye’nin her iline gönderiyorlar, tam altın değerinde bir iş. Yaptıkalrını fabrikalar yapmıyor, herkes onlardan alıyor...

Sivas'ın saygın demircilerinden olan Kadir Demirezen, 50 yılı aşkın bir süredir soyadının hakkını vererek sıcak demir dövme sanatını sürdürüyor. Sivas Eski Sanayi bölgesindeki dükkanında, adeta bir dede mesleği olan demircilikle uğraşan Demirezen, ilerleyen yaşına rağmen aşkla bağlı olduğu mesleğiyle önemli eserlere imza atıyor. Demirezen'in dükkanında, demiri ezerek şekil verme sanatıyla nacak, balta, keser gibi aletler üretiliyor.

ALTIN DEĞERİNDE BİR MESLEK

"BU MESLEĞİ BIRAKMAYI DÜŞÜNMEDİM"

Sıcak demir dövme mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Demirezen, “10 sene geriye gittiğimiz zaman bu meslek de bitti. Ama şimdi altın oldu. Bu işi yapan yok. Biz Türkiye’nin her il ve ilçesine iş yapıp gönderiyoruz. Oralarda tamamen bitmiş bu meslek. Çiftçinin neyi eksikse genelde onların tamiratlarını yapıyoruz." şeklinde konuştu.

IŞÇİ BULUNAMIYOR

"İŞÇİ BULAMADIĞIMIZDAN ORTAK OLDUK"

Demirezen, çırak bulamadığı için yıllardır demircilik mesleğini icra eden Ömer Faruk Kalabak usta ile iş birliği yaptıklarını belirtti. "İşçi bulamadığımızdan Ömer usta ile ortak olduk. Beraber geçinip gidiyoruz. Çırak yok. Çırak olmadığı içinde biz de mağdur oluyoruz." diyen Demirezen, mesleğini yaşatma adına çeşitli zorluklara göğüs germeye devam ettiklerini ifade etti.

YAPILAN ÜRÜNLER FABRİKADA ÜRETİLMİYOR

Ömer Faruk Kalabak, demir dövmenin kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, “10 yaşında bu işe başladım. Yaş 63, 53 senedir çalışıyorum. Memur olarak emekli oldum tekrar girdim bu işe. Zor bir iş. Demir dövmek kolay değil. Ziraat aletleri yapıyoruz. Balta, nacak, keser yeni olsun eski olsun tamiratlarıyla da uğraşıyoruz. Ziraat aletlerinden bir parça kırılsa bulamıyorlar, mecbur bize geliyorlar. Çünkü fabrika üretmiyor” dedi.

Sıcak Demir Dövmenin Dayanılmaz Çekiciliği: Demir dövme mesleğinin zorluğuna rağmen, Kadir Demirezen, "Gündüz iyi ama akşamı bana sor. Kollar bacaklar ve ayaklar ağrıyor. Şimdiye kadar bu mesleği bırakmayı düşünmedim. Yine de bırakmayı düşünmüyorum. 50 senedir bu işi yapıyorum 30 senelik müşterim var. Demiri döverken işlersin. Sertleşir” diyerek mesleğe olan sevgisini ve bağlılığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN