Türkiye'de büyük kuraklık tehlikesi! 36 göl tamamen kurudu: 14 göl ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye'de büyük kuraklık tehlikesi! 36 göl tamamen kurudu: 14 göl ise kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya! 36 göl tamamen kurudu. Bunun yanı sıra 14 göl kuruma tehlikesi altında...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerini vurgulayarak, son 50 yılda Türkiye'de 36 gölün kuruduğunu açıkladı. Konukcu, bunun yanı sıra 14 gölün daha kurumayla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE’Yİ DERİNDEN ETKİLİYOR

Prof. Dr. Fatih Konukcu, üniversite tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı"nda, iklim değişikliğinin tüm canlılar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Dünyada yaklaşık 2,5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını ifade eden Konukcu, her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirleticinin su kaynaklarına karıştığını da ekledi.

Konukcu, su kaynaklarının tükenmesinin yanı sıra, çok sayıda balık ve kuş türünün de neslinin tükenmekte olduğunu söyledi. Türkiye’de ise su tüketiminin nüfus artışı ile orantılı olarak altı kat arttığını belirten Konukcu, son 50 yılda 36 gölün tamamen kuruduğunu ve 14 gölün de kuruma riskiyle karşı karşıya olduğunu aktardı.

TRAKYA BÖLGESİNDE SU SORUNU TEHLİKESİ

Trakya bölgesinin gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşabileceğini belirten Prof. Dr. Konukcu, bu bölgedeki içme suyunun büyük kısmının yeraltı su kaynaklarından sağlandığını ifade etti. Konukcu, Trakya'nın su açığının şu an 141 milyon metreküp olduğunu, ancak 2050 yılına kadar en iyi koşullarda bile bu açığın 500 milyon metreküpe çıkacağına dikkat çekti.

Adıyaman'ı kuraklık vurdu! Şehir merkezine içme suyu dönüşümlü olarak veriliyor - Güncel Haberler

Konukcu, bu su açığının hissedilmediğini ancak yeraltı sularının hızla tükenmesiyle birlikte su krizinin daha da derinleşeceğini belirtti.

TOHUMCULUKTA TÜRKİYE'NİN DÜNYA GENELİNDEKİ YERİ

Konferansta söz alan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer de Türkiye’nin tohumculuk alanında önemli bir noktaya geldiğini belirtti. Gençer, dünyada yıllık yaklaşık 73,1 milyar dolarlık tohum ticareti yapıldığını, Türkiye’nin ise bu ticaret hacminde 1,5-2 milyar dolarlık ticaretle ilk 10 arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye’nin tohumculukta kendi kendine yetebilen ve 117 ülkeye tohum ihraç eden bir konumda olduğunu belirten Gençer, 2020’li yıllardan sonra Türkiye'nin tohum ihracatının 330 milyon dolara yaklaştığını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN