Türkiye’de kötü günler başladı… Son birkaç gündür başta İstanbul olmak üzere birçok ilde etkili olan sis, hava kirliliğini de beraberinde getiriyor. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecekken, uzmanlardan maske takılması gerektiği uyarısı geldi…
Yaklaşık 3 gündür İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde yerleşim alanlarında hava kirliliği değerleri sınırın üzerine çıkmış durumda. Öyle ki geçtiğimiz gün İstanbul Yenibosna, Ankara Ostim ve Törekent, İzmir Konak, Muğla Milas’daki değerler hassas ve sağlıksız olarak tanımlanan kırmızı oldu ve bu durum endişe yarattı. Son günlerde sis ve yüksek basıncın etkisi ile hava kirliliğinin arttığı bölge Zonguldak Çatalağzı olurken, Bursa’nın Kestel ilçesinde de ölçüm sonuçları limitlerin aşıldığını gösterdi.
“SABAH VE AKŞAM SAATLERİNDE MASKE İLE DOLAŞIN”
Sisten dolayı hava kirliliğinin arttığı belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, vatandaşa özellikle sabah ve akşamları işe gidip gelirken maske takmaları önerisinde bulundu.
Sis ve yüksek basıncın dışında dizel araçlar, ev ve fabrika bacalarından çıkan kirleticilere de değinen Prof. Dr. Öztürk, “Vatandaşlar, sisli günler bitene kadar mümkünse sabah ve akşam saatlerinde maske ile dolaşsın. Hiç olmazsa cerrahi maske tercih edilmeli. İstanbul’da açık havada spor aktivitelerinden kaçınılması gerekiyor. 50 mikrogram/metreküp sınır değeri geçmemesi gereken PM10 seviyesi çoğu ilçede 60 mikrogram/metreküp seviyesinde ölçülüyor. Tüm ilçe ve semtlerdeki ölçüm sonuçları sınır değerlerin üzerinde biraz üzerinde" dedi.
“İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR”
PM2.5 kirliliği risklerine vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, "PM 2.5 değerlerini bilmiyoruz ancak limitler aşılmışsa bir adet sigara içmiş gibi zehir soluduğumuz anlamına gelir. Önümüzdeki birkaç gün İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hava kirliliğin devam edecek. PM2.5 kirliliği de insan sağlığına zarar verecek seviyede seyredecek. Kirli hava kan dolaşım sistemine karışıp, zarar veriyor. Bir insan günde 12 bin ila 14 bin litre hava solur. Ancak İstanbul’da özellikle sabah ve akşam saatlerinde kirli hava oluşuyor. Bu havayı soluyan hasta olur. Ev ve araçların penceresini açmak yerine varsa iç ortam havalandırma sistemlerinin kullanılmasını öneririm. Mümkünse dış ortamdan hava alınmamalı" ifadelerine yer verdi.
TÜRKİYE’DE HAVASI TEMİZ ŞEHİR YOK
3 hafta öncesinde Greenpeace Akdeniz, hava kalitesi izleme istasyonu verilerinden elde edilen analiz sonuçlarında da, hava kirliliğinin en fazla olduğu 20 bölge belirlenirken, ilk sıraya Hatay İskenderun yerleşmişti. İlçede 235 gün boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı ve kirli hava solunduğu belirlenirken, İskenderun dışında İstanbul Göztepe, Iğdır. Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın da PM10 kirliliği yüksek yerleşim yerleri olarak dikkat çekmişti.
2023’e PM 10 kirleticisi bakımından bakıldığı zaman Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir bulunmadığı ve İstanbul’un en kirli 10 ilçesinde yaşayan yaklaşık 4.6 milyonun ulusal standartlara göre 2023’te kirli hava soluduğu da raporde belirtilmişti.