Türkiye’de sadece 2 tane bulunuyor, eski medeniyetlerin izlerini taşıyor! 5 bin yıllık tarihi köyde turistlerin ilgisini çekiyor

Türkiye’de sadece 2 tane bulunuyor, eski medeniyetlerin izlerini taşıyor! 5 bin yıllık tarihi köyde turistlerin ilgisini çekiyor

Türkiye’de sadece iki tane bulunan ve eski uygarlıkların izlerini taşıyan o yapılar turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle de Konya’daki 5 bin yıllık tarihi köyde bulunan yapı merak ediliyor. İşte detaylar…

Konya’nın 5 bin yıllık geçmişe sahip Sille Mahallesi’nde bulunan ve su kemeri olarak inşa edilen Şeytan Köprüsü, ürkütücü görünümü ve taşıdığı tarihî izlerle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine tarihlenen yapı, barındırdığı efsanelerle de ilgi odağı oluyor. Türkiye’de benzeri sadece Van’da bulunan köprü, köprü değil bir su kemeri olarak öne çıkıyor.

yeni-proje-3-001.jpg

TARİHİN VE EFSANELERİN BULUŞMA NOKTASI: SİLLE

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan ve 5 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sille Mahallesi, günümüzde de tarih ve kültür meraklılarının uğrak noktalarından biri olmayı sürdürüyor. Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izlerini taşıyan bu kadim mahalle, barındırdığı tarihi yapılarla geçmişin izlerini bugüne taşıyor. Bu yapılardan biri olan Şeytan Köprüsü ise hem mimarisi hem de ismiyle merak uyandırıyor.

SU KEMERİ OLARAK İNŞA EDİLDİ, KÖPRÜ GİBİ GÖRÜLÜYOR

Şeytan Köprüsü, halk arasında yaygın olarak "köprü" olarak bilinmesine rağmen aslında bir su kemeri. Dar ve yüksek yapısıyla dikkat çeken bu yapı, vadinin iki yamacını birbirine bağlayan bir geçit gibi görünse de su taşımak amacıyla yapılmış. Sille’nin volkanik kayaç yapısından dolayı su kaynakları son derece kısıtlı. Bu nedenle Tatköy bölgesinden getirilen içilebilir su, bu su kemeri üzerinden geçirilerek mahalledeki çeşmelere ulaştırılmış.

yeni-proje-4.jpg

ERKEN OSMANLI YA DA GEÇ BİZANS DÖNEMİNE AİT

Selçuklu Belediyesi Sille Müze Sorumlusu Uzman Arkeolog Sercan Yayla’ya göre, Şeytan Köprüsü’nün tam yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak köprü üzerinde yer alan haç motifleri, yapının erken Osmanlı ya da geç Bizans dönemine tarihlenebileceğini gösteriyor. Arkeolog Yayla, "Sille’nin yer altı su kaynaklarının kullanılamayacak kadar tuzlu ya da kireçli olması, bu tarz su taşıma yapılarının önemini artırıyor. Gördüğümüz bu yapı, su kemeri işleviyle inşa edilmiştir" ifadelerini kullanıyor.

ŞEYTANLA ANLAŞAN MİMAR EFSANESİ

Yapının “Şeytan Köprüsü” olarak anılmasının ardında ise bir efsane yatıyor. Rivayete göre köprünün yapımında görevli mimar, belirtilen sürede köprüyü tamamlayamayacağını anlayınca bir şeytanla anlaşma yapar. Şeytan, köprüyü zamanında bitirme karşılığında mimarın bazı isteklerini yerine getirmesini ister. Köprü zamanında tamamlanır; ancak mimar, şeytanın emirlerini yerine getirirken sonunda kaybettiğini anlar. Bu efsane, yapıya “Şeytan Köprüsü” adının verilmesine neden olmuştur.

yeni-proje-5.jpg

SADECE KONYA VE VAN’DA BULUNUYOR

Türkiye’de “Şeytan Köprüsü” ismiyle anılan iki yapıdan biri Konya’daki bu tarihi kemerken, diğeri Van’da yer alıyor. Sille’deki Şeytan Köprüsü, dar yapısı ve tehlikeli geçişi nedeniyle günümüzde kullanılmıyor. Ziyaretçiler köprüyü sadece uzaktan görebiliyor. Uzmanlar, yapının üzerinden geçilmemesi gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor.

ZİYARETÇİLERİN İLGİ ODAĞI HALİNE GELDİ

Tarihi atmosferi, doğal yapısı ve barındırdığı mistik hikayelerle Sille Mahallesi’ndeki Şeytan Köprüsü, özellikle son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Hem fotoğraf tutkunları hem de tarih meraklıları için cazibe merkezi haline gelen yapı, Sille’nin kültürel mirasını yaşatmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN