Türkiye'den çalmışlardı! 3 bin 59 tane milli servet

Türkiye'den çalmışlardı! 3 bin 59 tane milli servet

Türkiye'den tarihi eserleri çalmışlardı! Tıpış tıpış geri verdiler. Eserlerin sayısı 3 bin 59 adet olduğu belirtildi! Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu...

TUNACAN ATALAY

Türkiye'nin tarih ve kültür hazineleri, uluslararası işbirliği sayesinde geri getiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin kaybettiği tarihi eserlerin iadesine dair sevindirici bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı.

2023 yılında Türkiye, kaçak yollarla yurtdışına çıkarılan 3 bin 59 tarihi eseri geri getirme başarısını gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından bu başarıyı duyurdu ve 2024 hedeflerine ilişkin bilgiler verdi.

eserler.png

Bakan Ersoy'un açıklamasına göre, 2022 yılında yurtdışından 1121 tarihi eser iade edilmişti. Bu, 2023 yılında geri getirilen eser sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık üç kat arttığı anlamına geliyor. Bakan, çalınan eserlerin iadesi için yürütülen çalışmalara 2024 yılında da özveri ve kararlılıkla devam edileceğini belirtti.

gc04uyjxiaa-rxs.jpg

İade edilen eserler arasında Perge ve Boubon antik kentleri kökenli imparator heykelleri, Zeugma kökenli steller ve Urartu Dönemi eserleri gibi değerli tarihi miraslar yer alıyor. Bu eserlerin artık kendi topraklarında sergilendiğini ifade eden Bakan Ersoy, Bulgaristan’dan iade edilen 2 bin 940 sikke, ABD’den getirilen Septimius Severus heykeli, Perge'den çıkan mermer imparator başları gibi önemli buluntuları da örnek olarak gösterdi.

gc04ulswaaerhzt.jpg

Ayrıca, İtalya ve İsviçre'den de birçok eser Türkiye'ye iade edildi. İtalya'dan getirilen Gaziantep Zeugma kökenli mezar steli, İsviçre’den iade edilen Urartu dönemine ait eserler ve Roma Dönemi’ne ait geyik figürü de bu iadeler arasında yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN