Son üç yıldır etkili olan enflasyon tekstil firmalarını vurdu. Ekonomik sıkıntıların ardından Türkiye'deki en büyük 4 tekstil firması iflasın eşiğine geldi. O firmaları duyanlar şaşkınlığını gizleyemiyor. İşte tekstil sektöründe konkordato fırtınası...
Türkiye'deki tekstil sektöründe kritik süreç başladı. Mart ayı itibariyle en fazla konkordato ilan eden sektörlerden birisi de tekstil sektörü oldu. Konkordato riski en fazla olan bu sektörde 195 şirket ile ikinci sıraya yerleşirken, temsilciler yılın son çeyreğini umut bağladı.
EN ÇOK KONKODATO İLAN EDİLEN SEKTÖR
Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, tekstil ve hazır giyimde krizler başladı. İstihdam kaybıyla yüzleşen tekstil sektörü kapanmaları yaşamaya başladı. 2024 yılının ilk çeyreğinde konkordato oranı tekstil sektörünün yüzde 10'una yakın gerçekleşirken, halı, giyim ve iplik gibi sektörlerinde eklenmesiyle yüzde 15'e yükseldi. 2023 yılının en çok konkordato ilan edilen sektörleri arasında ikinci sıraya yerleşen tekstil bu yıl itibariyle ilk sıraya ismini yazdırdı.
DEV TEKSTİL FİRMALARI UÇURUMUN KIYISINDA
Türkiye genelinde en fazla konkordato riski taşıyan ikinci sektör olarak belirlendi. Toplamda 195 şirket konkordato ilan edilirken, CNC Tekstil, Hazar Tekstil, Durtaş Tekstil ve MSA Tekstil için geçici mühlet kararı alındı.
Tekstil sektörü yılın son çeyreğini işaret ederek dipten dönüş yapılmasını beklediklerini paylaştı. BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu) verilerine göre, tekstil ve tekstil ürünleri kategorisinde 5 milyar TL seviyelerinde yer alan kredi tutarı, 2024 Şubat ayı içerisinde yüzde 18,7 artış gerçekleşti. Artış sonrasında 5 milyar 961 milyon TL'ye yükselerek bir yıllık süre zarfında, tekstil sektöründeki kredi miktarı 943 milyon TL artış gösterdi.
GEÇEN SENEYE GÖRE YÜZDE 5-10 ALTINDA KALABİLİR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, yeni yılda ocak - şubat aylarında ihracatın yüzde 8,6 oranında düştüğünü hatırlattı. Avrupa alıcılarının Türkiye hareketliliğine başladığını söyleyerek, mart ayında dengeli gitmesini bekliyor.
Yılın geri kalan döneminde talebin azaldığını söyleyerek, "Markalar frene basmış, alım adetlerini düşürmüşlerdi. Sebebi de talepsizlik ve stoktu. Bu stoklar eriyor. Ekonomilerde normalleşmenin başlamasının da etkisiyle son çeyrekte talebin yükseleceğini düşünüyoruz. Bu dönemde en önemli sorun maliyetler nedeniyle fi yat tutturamamaktı. Biz de bu maliyetleri düşüremeyeceğimiz için basic işlerden katma değerli işlere yönelmek için çalışmalar yapıyoruz. Daha fazla tasarım, koleksiyon, Ar-Ge ve proje gibi… Zaten giriş seviyesi markalar rakiplere yöneldi. Biz de orta ve üst segmente yöneliyoruz. Son zamanlarda daha butik ve orta ölçekli markalar ile çalışmaya başladık. Değişim ve dönüşümün içindeyiz” ifadelerini kullandı. Kaya'nın tahminlerine göre ihracatın geçen seneye kıyasla yüzde 5 - 10 altında kalacağını işaret etti.