Türkiye'ye 350 milyar dolarlık rezerv müjdesi! Kayaların arasından çıkan gizli servet... Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Şanlıurfa

Türkiye'ye 350 milyar dolarlık rezerv müjdesi! Kayaların arasından çıkan gizli servet... Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Şanlıurfa

Türkiye'de tarihi rezerv bulundu. Tam 14 yıllık kaynak sağlayacak bu rezervin değeri 350 milyar dolar değerinde. Kayaların arasında çıkan gizli servet hakkında ilk açıklamalar geldi. Peki, bu rezerv ekonomiye katkı sağlar mı? İşte tüm detaylar...

Türkiye'de son sürat devam eden enerji çalışmalarına dair güncel bilgiler paylaşıldı. Ülkenin 14 yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte rezerv keşfedildi. Rezervin değeri 350 milyar dolar olurken, ekonomiye katkısı merak konusu oldu.

TÜRKİYE'DE DEVASA REZERV

Başkent Gazetesi'nden Cemil Cahit Saraçoğlu'nun yazısında, Türkiye için büyük öneme sahip rezerve dair bilgiler yer aldı. Son yıllarda ülkemizde 10'dan fazla ilde çöpten enerji üretimi gerçekleştiriliyor. Bu işlemi sağlayan 4T platformu (Temiz Çevre, Enerji, Tarım, Beslenme Platformu) Başkanı ve yenilebilir enerji uzmanı Ali Rıza Öner ile yaptığı sohbeti paylaştı.

86fdbe2bgf.jpg

EKONOMİYE KATKISI 350 MİLYAR DOLAR

Türkiye'de süren 14 yıllık çalışma hakkında bilgiler aldığını paylaşan Saraçoğlu, bu bilgilerden birçok kesimin haberi olmadığına değindi. Türkiye, her yıl 100 milyar dolar seviyesinde dışa bağımlılıktan kurtulmak adına enerji kaynaklarında yeni gelişmeler kaydederek ciddi bir kaynağa sahip olduğunu belirtti.

ABD'nin de büyük oranda sahip olduğu kaya gazı ya da diğer adıyla Seyl gazı konusunda 14 yıllık ihtiyacını karşılayacak rezervi olduğunu paylaştı. Bu rezervin değeri 350 milyar dolar seviyesinde olurken, 680 milyar metreküp kaya gazının ekonomiye ciddi bir katkısı olabileceğine değiniliyor. Saraçoğlu, 2024 yılında 2 kuyuda sondajlama yapılacağına dair anlatılanları duyurdu.

1679202483-vsegda-pomnim-com-p-goryuchii-slanets-foto-18.jpg

YÜZDE 50 DAHA MASRAFLI

Karandeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküp doğalgaza karşı, Gabar Dağı'nda milyonlarca varil petrol aramalarına göre daha kolay çıkarılacağına değinildi. Fakat, kaya gazının çıkarım maliyeti bu ürünler göre yüzde 50 daha fazla. Ali Rıza Öner'in açıklamalarını aktaran Cemil Cahit Saraçoğlu bu seviyelere sevinmemenin elde olmadığını söyleyerek şu şekilde konuştu;

Türkiye’de özellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yoğun bir kaya gazı bulunuyor. Bu iki bölgede teknik olarak çıkarılabilir yaklaşık 679 milyar metreküp kaya gazı ve 4.7 milyar varil kaya petrolü bulunuyor. Söz konusu kaya gazı yıllık 50 milyar metreküp gaz tüketen Türkiye’nin 14 yıllık gazının kayalardan karşılanabileceği anlamına geliyor. ABD günlük ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu şeyl gazından karşılıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaklaşık 249 trilyon metreküp kaya gazı bulunuyor. Bunun 33 trilyon metreküpü ABD, 31.5 trilyon metreküpü Çin’de yer alıyor. Diyarbakır’da 10 önce özel bir şirket tarafından ilk kaya gazı sondajı gerçekleştirildi. Bugüne kadar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5, Trakya Bölgesi'nde ise 10 kuyuda çalışmalar yürütüldü. Trakya'da 6 kaya gazı kuyusu üretime alınırken, TPAO en son 3 sene önce Diyarbakır’da bir kaya gazı sondaj kuyusu açtı. Ancak son yıllarda Karadeniz ve Gabar’dan ardı ardı gelen müjdeler bu gaza yönelik çalışmaları ikinci plana itti. Şimdi yapılacak yeni çalışmalarla birlikte önümüzdeki dönemde bu gazın da ekonomiye kazandırılması planlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Programına göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2024 yılında iki kuyuda kaya gazı sondaj faaliyeti yürütecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN