Türkiye'yi eve kapatacak kötü günler kapıda! Bilim insanları korkutan açıklamayı yaptı: Keşke kar olsaydı...

Türkiye'yi eve kapatacak kötü günler kapıda! Bilim insanları korkutan açıklamayı yaptı: Keşke kar olsaydı...

Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği nedeniyle akademik araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda bilim insanları yaptıkları yeni çalışmalarla beraber korkutan bir açıklama yaptı. Türkiye için kötü senaryolar sıralandı. İşte detaylar…

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyenlerinden Yeon-Woo Choi, Muhammad Khalifa ve Elfatih Eltahir, "İklim Değişikliğinin Dışarıda Geçirilebilecek Günler Üzerindeki Etkisinde Kuzey-Güney Eşitsizliği" adında bir akademik çalışmaya imza attı. Söz konusu bu çalışma geçtiğimiz ay yayımlanırken 50 farklı iklim modelinin tarihsel sıcaklık verileri ve tahminlerinden faydalanılarak yürütüldü. Bu kapsamda yıl içerisinde dışarıda geçirilebilecek gün sayısındaki olası değişimler masaya yatırıldı. Ev dışında geçirilebilecek gün sayısının iklim değişikliğinden dolayı bazı ülkelerde artış göstereceği belirtilirken Türkiye’de ise 2100 yılına kadar en kötü senaryoya göre 14 gün en iyi senaryoya göre ise 5 gün azalacağı ortaya konuldu.

yeni-proje-89.jpg

TÜRKİYE İÇİN SENARYOLAR YAZILDI

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre, ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyenlerinin yaptığı araştırma kapsamında türkiye'de dışarıda geçirilen gün sayısı şu an için yılda ortalama 139 olarak görülürken söz konusu bu sayının 2100 yılına kadar kötü senaryoda 14 gün, iyi senaryoda ise 5 gün düşeceği tahminleri yer alıyor.

Bunun yanı sıra yunanistan'da ise dışarıda geçirilecek gün sayısı kötü senaryoda 30, iyi senaryoda ise 24 gün düşeceği belirtiliyor. Türkiye'nin kuzeydeki komşusu rusya'da ise düşüş yerine yükseliş yaşayacağı belirtiliyor. Bu kapsamda iklim krizini şiddetlendiği senaryolar için dışarıda geçirilen gün sayısı 14 gün olarak belirtilirken iklim krizinin beklentinin altında olduğu takdirde 8 gün artacağı tahmin ediliyor.

yeni-proje-90.jpg

TÜRKİYE’DEKİ TURİZM SEKTÖRÜNÜN ETKİLENMESİ BEKLENİYOR

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyenlerinden Elfatih Eltahir, kaleme aldığı yazısında Türkiye’deki turizm sektörünün etkilenebileceğini ifade ederek şunları söylüyor:

"Örneğin Türkiye’de dışarıda geçirilebilecek gün sayınız şu an oldukça fazla. Daha çok nisan ayında başlıyor ve kasım ayına kadar sürüyor. Neredeyse 6 ay güzel havalara sahipsiniz. Öte yandan gelecekte yaz aylarında dışarıda geçirebileceğiniz gün sayısı çok az olacak gibi görünüyor ama kış ve sonbahar aylarında daha çok güneşli gün göreceksiniz. Çünkü eskisi kadar soğuk olmayacak. Yani dışarıda geçirilecek gün sayısında yaz günlerinden kaybedip kış günlerinizden kazanıyorsunuz."

yeni-proje-91.jpg

Daha birçok sektörün etkilenebileceğini vurgulayan uzman isim, dışarıda geçirilebilecek gün sayısının azalmasıyla beraber turizm sektörünün etkileneceğini tahmin ederken, "Mevcut iklim koşullarında yaz ayları Türkiye’yi ziyaret etmek için uygun. Gelecekte ise yaz Türkiye’ye gelmek için doğru bir zaman olmayacak. İlkbahar ve sonbahar ayları daha tercih edilebilir olacak” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN