Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kırsalda kalkınmayı destekleme politikaları kapsamında, Muş'ta ipek böceği yetiştiriciliği hızla yaygınlaşıyor. Proje, hem tarımsal üretimde çeşitliliği artırmayı hem de kırsaldaki ailelere ek gelir kapısı sunmayı hedefliyor. Bu girişimin öncülerinden biri ise Serinova köyünde yaşayan Halil Koç oldu.
50 GÜNLÜK ÜRETİMLE BİNLERCE LİRA KAZANÇ MÜMKÜN
Halil Koç, ipek böceği yetiştiriciliğini yalnızca adını duymakla sınırlı bildiğini belirtirken, bu yılın başında Tarım İl Müdürü Necattin Gönç’ün teşvikiyle ilk kez deneme üretimine başladığını söyledi. “Bu işi kar amacıyla değil, tanıtmak amacıyla yaptım,” diyen Koç, süreçle ilgili şunları aktardı:
“Yaklaşık bir aydır bu işle uğraşıyoruz. Aslında basit bir iştir. Sadece her gün dut yaprağını getirip vermek yeterlidir. 50 günlük bir bakım süreci var. Vatandaşlarımız bu işi tanımadığı için zorluk sanıyor. Hayır, hiç zor değil.”

BAKANLIK DESTEKLİ, ALIM GARANTİLİ ÜRETİM MODELİ
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen bu üretim modeli, çiftçilere cazip fırsatlar sunuyor. 2024 yılı itibarıyla:
- Yaş koza kilogramı başına 1.400 TL devlet desteği
- Gen kaynağı kapsamında üretim yapılması durumunda ek 700 TL TAYGEM desteği
- Ürün alım garantisi
gibi avantajlar üreticilerin ilgisini çekiyor.

MUŞ’UN İKLİMİ YETİŞTİRİCİLİĞE ELVERİŞLİ
Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç, Muş’un iklimi, coğrafyası ve bitki örtüsünün ipek böceği yetiştiriciliği için son derece uygun olduğunu belirtiyor. Müdür Gönç, “Kırsal kalkınmanın sağlanması için alternatif gelir kaynakları oluşturmak zorundayız. İpek böceği yetiştiriciliği bunlardan biridir,” dedi.
BURSA KOZ İŞ BİRLİĞİYLE YUMURTA PAKETLERİ TEMİN EDİLDİ
Bursa KOZ ile yapılan iş birliği sayesinde Muş genelinde birkaç noktada deneme üretim alanları kuruldu. Halil Koç’un üretim tesisi de bu alanlardan biri. Koç, şunları söyledi:
“İpek böcekçiliğini Muş’ta yapılabilir hale getirmek istiyoruz. İnsanlar böcekle uğraşılır mı diye düşünüyor. Ama ben binlerce lira kazanacağım. Çünkü bu işin potansiyeli yüksek.”

HALİL KOÇ’TAN VATANDAŞLARA ÇAĞRI: “ÖNYARGILARINIZI KIRIN”
Halil Koç, Muş halkının ipek böceği üretimine önyargıyla yaklaştığını ancak işin göründüğü kadar zor olmadığını vurguluyor. “Temel amacım, halkımıza yeni bir ekonomik kapı göstermek,” diyen Koç, kırsalda yaşayan ailelerin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini söylüyor.
