Üniversite harç ücretleri ne kadar 2021-2022? Kimler üniversite harcı ödemez?

Üniversite harç ücretleri ne kadar 2021-2022? Kimler üniversite harcı ödemez?

2021-2022 üniversite harç ücretleri belli oldu. Bilindiği üzere üniversite bölümlerinin birinci öğretiminde okuyan öğrencilerden harç alınmıyor. Fakat bazı bölümlerde 'öğrenci katkısı' adı altında bir miktar ödeme yapılıyor. İkinci öğretim öğrencileri ise harç ücreti ödüyor. İşte, zam sonrası bölüm bölüm yeni harç ücretleri...

İyi bir gelecek kurmak için güzel bir iş sahibi olmayı planlayan gençler, üniversite tercihlerini ince eleyip sık dokuyarak yapıyor. Devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz olsa da, her dönem 'harç' adında ücret talep ediliyor. Üniversite harcı, öğretim görevlilerinin ek olarak ders verdikleri düşüncesiyle uzun yıllardır uygulanıyor.

2021 ÜNİVERSİTE HARCI NE KADAR?

2021-09-22-141056-vert.jpg

ÜNİVERSİTE HARCI KALKTI MI?

2012 yılında örgün öğretimler (birinci öğretim) için harç ücretleri kaldırıldı. Fakat ikinci öğretim öğrencilerinden harç ücreti alınmaya devam ediyor.

İstisnai bazı durumlarda örgün (birinci öğretim) öğrencileri de harç ücreti ödeyebiliyor. Örneğin, 4 yıllık fakülteyi kazanan ve okulunu uzatan öğrenciler üniversitelerin belirlediği harç ücretini ödemek zorunda.

ÜNİVERSİTE HARCI NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Harç ücretleri güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.

Örneğin, hukuk fakültesi (2. öğretim) kazanan bir öğrenci toplamda 1379 TL harç ücreti ödemesi gerekiyor. Bu ücretin 689,50 TL'sini güz döneminde 689,50 TL'sini ise bahar döneminde ödeyecek.

Kazandığınız bölümün hazırlık sınıfı varsa kazandığınız bölümün katkı payını ödemeniz gerekmektedir.

KİMLER HARÇ ÜCRETİ ÖDEMEZ?

Üniversitelerin birinci öğretim öğrencileri harç ücreti ödemez. Ancak okulun uzayan döneminde harç ücreti ödemek zorunludur.

Öğrencilerin okudukları bölümde her dönem için bölüm başarı sırasında yüzde 10'luk dilime girmeleri halinde ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencileri için belirlenen daha düşük harç ücretini öder.

Örneğin, normal harç ücreti 500 TL ise yüzde 10'luk dilime girdiyseniz bir sonraki dönem 100 TL gibi bir harç ücreti ödersiniz.

ÜNİVERSİTE HARÇ ÜCRETİ NE ZAMAN ÖDENİYOR?

Kazandığınız üniversitenin internet sitesinden güz veya bahar dönemi için yatıracağınız ücret ve ücreti yatıracağınız bankalar hakkında detaylı bilgi verilecektir. Üniversite harç ücretleri için üniversitenizin internet sitesini takip edin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN