Üniversite tercihi yaptıktan sonra yerleşemeyince puan düşer mi? Tercih yaptım gelmedi puan düşer mi? Üniversite puanının düştüğü durumlar

Üniversite tercihi yaptıktan sonra yerleşemeyince puan düşer mi? Tercih yaptım gelmedi puan düşer mi? Üniversite puanının düştüğü durumlar

Üniversite tercihi yaptıktan sonra yerleşemeyince puan düşer mi? Tercih yaptım gelmedi puan düşer mi? Soruları pek çok kişi tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Üniversite sınavına giren milyonlarca öğrenci, bazen basit hatalar nedeniyle bir sonraki yılki sınavda notlarını yarıya indiriyor. Pek çok öğrenci yükseköğretimin eşiğini geçse de düşük ya da yüksek puanla istedikleri ya da istemedikleri yerleri tercih etmektedirler.

Bazı tercihler aile veya puan gereksinimleri iken, bazı tercihler en çok istedikleri yerleri yazar. Ancak her bölümün ve fakültenin kendi kontenjanı olduğu için yapılan tüm seçimleri kabul etmek lüks değildir. Örneğin 1000 kişi 100 kotası olan bir bölümü seçmişse kalan 900 kişi o bölüme giremez. Böylece sınava girenler bir sonraki yıla hazırlanmakta veya farklı bölümlere yönelmektedir.

KİMLER PUAN KAYBEDER?

Sınava giren milyonlarca öğrenci bazen tercih yapıyor ve tatmin olmuyor, bazen seçiyor ve kazanıyor ama yer bulamıyor. Bu gibi birçok durumda, puan kaybı bir sonraki yıla yansıtılırken, bazı durumlarda puan kaybı olmayacaktır.

Puan kaybı durumlarında;

• Açık veya normal örgün çalışma yoluyla bir sınava girdiyseniz ve seçiminizi kazandıysanız, katılmazsanız puan kaybedersiniz.

• Sınava girdiniz, yeterlik sınavına girdiniz ve yeterlik sınavına girdiniz ama başarısız oldunuz. Yine puan kaybedersiniz.

• 2 veya 4 yıl fark etmeksizin istediğiniz bölüme, fakülteye veya istemediğiniz bölüme kazanıp gitmezseniz puan kaybedersiniz.

Puan kaybetme sebebiniz diğer öğrencilerin girmesini engellemeniz ve kontenjanların boş doldurulması gibi durumlar olduğu için Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir karar verir ve okul puanlarınızı yarı yarıya düşürür ve bu durumu 1 yıl boyunca devam ettirir.

Puanların kaybedilmediği durumlar;

• Sınavsız geçme hakkınız olmasına rağmen sınavı geçtiniz veya sınavı geçemediniz, ancak 2 veya 4 yıl üniversite kazandınız ama kaydolmadınız ve gitmediniz. Bu durumda kotayı karşılamadığınız için puan kaybetmezsiniz.

• Eski lisenizdeki sorunlar nedeniyle lise diplomanızı alamadığınız durumlarda hem sınavı hem de üniversiteyi geçseniz bile ÖSYM'ye bildirdiğiniz takdirde bir sonraki yıl puan kaybetmezsiniz.

• Sınava girseniz ve önceliğiniz olsa bile, kaydolana kadar puanlarınız sayılmaz.

• Sınavı geçtiniz, seçim yaptınız ama kazanamadınız ya da yerleşemediniz. Puanınızın düştüğünü iddia etseler bile MEB yönetmeliğine göre puanınız düşmez.

Birçok öğrenci, sınavı geçmelerine rağmen nedense yerleşemiyor. Bu durumlar ailevi, finansal veya diğer durumlar olabilir. Tercih eder ama tercihleri tutmaz. Öğrenci ek kontenjan almazsa, bu durumlarda öğrenci bir sonraki yıl yapılacak sınavda okul puanının yarısını kaybetmez. Hiçbir şekilde puan kaybetmese de bazı üniversiteler için bir sonraki yıl seçiminde yüksek olması öğrencinin tercihinde öncelikli sayılabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN