Üniversitelerde ‘hibrit eğitim’ yarın başlıyor

Üniversitelerde ‘hibrit eğitim’ yarın başlıyor

Yükseköğretim Kurulunca, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından online eğitime geçen üniversiteler, yeni alınan kararla devam şartı olmaksızın yüz yüze eğitimin olacağı ‘hibrit eğitim’ yarından itibaren başlıyor. Ara sınavların yine uzaktan olacağı kesinleşirken yıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavlarının ise ne zaman ve nasıl yapılacağına henüz karar verilmedi.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından etkilenen 10 ilin ağır hasara uğraması ve depremzedelerin başka illere göçmek zorunda kalması nedeniyle üniversitelerde yüz yüze eğitim durdurulmuş ve uzaktan eğitim kararı alınmıştı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın açıkladığı kararın ardından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi tekrar yüz yüze eğitim olacak şekilde yarın başlayacak.

İSTEYEN OKULDA İSTEYEN UZAKTAN DERSLERE KATILACAK

Bahar dönemine mahsus alınan kararla öğrencilerin isteğine bağlı olarak isteyenin okula gideceği isteyenin uzaktan çevrim içi olarak ders göreceği ‘hibrit eğitim’ sistemi için üniversiteler de detaylı açıklama yaptı.

Üniversiteler YÖK kararı üzerine devam şartı aranmaksızın bir yandan yüz yüze eğitim bir yandan da çevrim içi eğitimin olduğu ‘hibrit eğitim’ sistemi için hazırlıkları tamamladı.

Yarından itibaren başlayacak olan eğitim sisteminde isteyen öğrencilere sınıflarda uzaktan eğitimin yanı sıra yüz yüze eğitim tercihi de sunulacak. Derslere yüz yüze katılamayan öğrenciler için de eş zamanlı çevrim içi veya eş zamanlı olmayan çevrim dışı uzaktan öğretim yöntemleri kullanılabilecek.

KOVİD DÖNEMİNDEKİ SİSTEM KULLANILACAK

Koronavirüs salgınında da uzaktan eğitimin verildiği bazı üniversiteler, hibrit eğitim için sınıflara kurdukları teknolojik alt yapıyı kullanacak.

Bu kapsamda, öğretim üyeleri, sınıflardaki akıllı tahtalara entegre edilmiş kamera, mikrofon ve diğer uzaktan eğitim alt yapı teknolojileri aracılığıyla öğrencilerine hem uzaktan eğitimi hem de yüz yüze eğitimi eş zamanlı sunacak. Yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler de çevrim içi ortamda sınıflardaki eğitimi eş zamanlı takip edebilecek.

Bazı üniversiteler ise çevrim içi dersleri takip edemeyen öğrencileri için yüz yüze derslerdeki ders materyallerini ve sesli anlatımları daha sonra izlenmek üzere kayıt altına alan üniversiteler de eş zamanlı olmayan bazı uzaktan öğretim yöntemlerini uygulayabilecek.

YARIYIL SONU SINAVLARI İÇİN KARAR VERİLECEK

Derslerin yüz yüze ve uzaktan olmak üzere iki seçenek ile verilmesinin ardından sınavların ara ise uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılacak. Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ne zaman ve nasıl yapılacağına yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları karar verecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN