Üniversiteli gençlerin feryadı: İkinci yüzyıla aç giriyoruz

Üniversiteli gençlerin feryadı: İkinci yüzyıla aç giriyoruz

Türkiye, 100’üncü yaşını ekonomide kara bir tablo ile karşılıyor... Krizi derinden hisseden gençler içinde bulundukları çıkmazı anlattı. Son bir yılda kazandığı halde üniversitelere kayıt yaptırmayanların sayısı yüzde 350 arttı. Okula gidebilenler ise “Kahvaltı yapmıyoruz. Bir peyniri üçe bölüyoruz” dedi.

‘KIYAFET KREDİ İLE ALINIYOR ARTIK BUNUN İZAHI YOK’

Nebati’nin “Acı vereceğini biliyorduk” dediği ‘ekonomik model’ enflasyonu patlattı, TL’yi tarihin dip noktasına çekti. Milyonların alım gücü erirken üniversitelilerin yaşam koşulları da krizden etkilendi. CHP’li Gaytancıoğlu’nun dinlediği gençler sorunlarını anlattı. Bir üniversiteli “Peyniri, salamı üçe bölüyoruz. Asker gibi herkes hakkını yiyor. Bu durumdan çok utandım” dedi. Turistlerin çok rahat alışveriş yaptığını anlatan bir diğer genç ise “Türk genci giyemiyor. Kıyafet almak için bir kişi kredi çekiyor. Bunun artık izahı yok” ifadesini kullandı.

2018-2021 ARASINDA ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 39 DÜŞTÜ

Öğrencilerin parasızlıktan kahvaltı yapamadıklarını kaydeden bir genç de kafelerde kahve içecek durumlarının olmadığını söyledi. Gençlerin sözlerini Milli Eğitim Bakanı Özer’in, CHP’li Gök’ün önergesine verdiği yanıt da teyit etti. Buna göre 2018-2021 arasında üniversitelilerin en çok tercih ettiği 8 ilde öğrenci sayısı yüzde 39,1 oranında düştü. Kazandığı halde üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrenci sayısı ise bir yılda yüzde 350 arttı. Gök “Bakanlık, ekonomik çöküşün eğitime olan etkisini bütün çıplaklığıyla ortaya koydu” dedi.

3010krt01a-tum.jpg

İKİNCİ YÜZYILA GİRERKEN ÜNİVERSİTELİLERİN DÜŞÜNDÜREN DURUMU: PEYNİRİ ÜÇE BÖLÜYORUZ BU DURUMDAN UTANDIM

Cumhuriyetin 99’uncu yılı kutlanırken üniversiteliler hayat pahalılığından okuyamayacak duruma geldiğini söyledi. Edirne’de üniversite öğrencileri, CHP’li Gaytancıoğlu’na süt ve süt ürünleri almakta güçlük çektiklerini anlattı. “Aynı evde yaşıyoruz. Bir peyniri 3’e bölüyoruz. Asker gibi herkes kendi hakkını yiyor. Bu durumdan çok utandım geçen gün. Derse aç girdiğimizi biliyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 99’uncu yılı coşkuyla kutlanırken AK Parti ‘Türkiye Yüzyılı’ programını düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci cumhuriyetin ikinci yüzyılı için planladıklarını açıkladı. İktidarın bu vaatleri ve planı tartışılırken üniversiteliler içinde bulundukları zor durumu CHP’li vekile anlattı. Bir yandan yurt sorunu devam ederken bir yandan da öğrenciler aran kiralar nedeniyle evlerde sıkışık bir şekilde kalmak zorunda kalıyor. CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne’de ev ve kafe ziyaretleri yaparak üniversite öğrencilerini dinledi. Bir öğrenci süt ve süt ürünleri almakta güçlük çektiklerini belirterek, bu durumdan artık utandıklarını anlattı.

Öğrenciler, Gaytancıoğlu’na yaşadıkları ekonomik sıkıntıları anlattı. Bir üniversite öğrencisi, Edirne’ye alışverişe gelen turistlerin çok rahat alışveriş yapabildiğini belirterek “Yurtdışından ülkemize gelip döviz kurlarını burada TL’ye çevirip ürünleri alıyorlar. Ama çok ucuza alıyorlar. Onların 20 birime aldığı şeyleri biz bin birime falan alıyoruz. Oradaki insanlar alıp giyebiliyorlar. Ama bizim Türk gencimiz bunu giyemiyor. Bunu giymek için kredi bile çekiyorlar. Kıyafet almak için bir kişi kredi çekiyor. Bunun artık bir izahı yok. Bir şey söyleyemezsin bu duruma” dedi. Memleketine otobüsle gitmenin pahalı olduğunu ifade eden öğrenci “Vekilim üçümüz memlekete gitmesi bin 300 lira. Gidiş geliş. Ben Gaziantepliyim, bin 300 lira. Vizelerden sonra herkes gidecek. ‘Ben o paraya değer mi?’ diye düşünüyorum” dedi.

kr8-universite1.jpg

Öğrencilerin parasızlıktan kahvaltı yapamadıklarını kaydeden bir öğrenci “Gerçekten kahvaltı yapan öğrenci yok. Biz hiçbir şekilde kahvaltı yapmıyoruz. Öğle yemeğine kadar aç bir şekilde. Ben derse aç girdiğimi hatırlıyorum. Durumumuz standart baktığımızda çok da kötü durumda değil” ifadelerini kullandı. Tanıdığı bir arkadaşından örnek veren öğrenci ise “Vekilim tanıdığım bir arkadaşım vardı. Sadece KYK ile geçiniyordu. Ailesinde herhangi bir destek almıyordu. KYK’nin aylık ödemesi gelince burs alıyordu. Yurt parasını veriyordu. Geriye 300-400 lira parası kalıyordu. 200 lirayla bir ayı geçirtmeye çalışıyordu” şeklinde konuştu.

Haftanın 7 günü kafede kahve içmenin imkânsız olduğunu anlatan bir öğrenci, “Herkes için ben bunu konuşabilirim. Hafta 7 gün. Biz okula gittik, ders çalıştık. Bunun haricinde, ‘Her gün oturup kahve içeceğiz.’ diyelim. Burada kafelerde oturup kahve içecek ekonomik duruma sahip yok. Ben gidip 7 gün kahve içemem” diye konuştu. Gaytancıoğlu’nun ders kitaplarını nasıl aldıklarını sorması üzerine öğrenciler, “2. el aldık. Bir tanesi 350 lira. Sıfırı 600 lira” dedi.

Süt ve süt ürünü tüketmenin zor olduğunu ifade eden öğrenciler ise şunları söyledi: “Sabahları mısır gevreğini ıslatmak için sadece. Bir paketi 3 arkadaş bir günde tüketiyoruz. Porsiyonları üstteki siyasetçiler küçültse aşağıdaki gariban küçültmese daha kolay çözülecek de. Üsttekiler daha çok yiyip alttakiler porsiyonu küçülttüğü için sıkıntı oluyor. Geçen kaşar değil de tost peyniri aldım. O da biliyorsunuz zararlı bayağı. Nitrat tuzlarıyla yapılıyor. Arta kalan süt tozlarıyla yapılıyor. Ben bugüne kadar arkadaşlarımdan, ‘Al sen 10 gram. Al sen 10 gram.’ Ben böyle bir şey yapmadım. Bu benim kitabımda yazmaz aslında. Neyim varsa beraber yeriz. Biz bunun hesabına düşer olduk. Aynı evde yaşıyoruz. Bir peyniri 3’e bölüyoruz. Asker gibi herkes kendi hakkını yiyor. Bu durumdan çok utandım, geçen gün. Peyniri, salamı 3’e böldük sandviç için.”

kr8-universite2.jpg

YÜKSEKÖĞRETİME KAYITTTA YÜZDE 350 KAYIP

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, CHP’li Levent Gök’ün önergesine verdiği yanıta göre 2018-2021 yılları arasında üniversitelilerin en çok tercih ettiği 8 ilde öğrenci sayısı yüzde 39,1 oranında düştü. Kazandığı halde üniversiteye kayıt yaptıramayan öğrenci sayısı ise yüzde 350 arttı. Yanıtı değerlendiren Gök ise “Yükseköğretimde ortaya çıkan bu tablo iktidarın eğitim politikalarının iflas ettiğinin en açık göstergesidir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın aktardıkları ülkemizdeki ekonomik çöküşün eğitime olan etkisini bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur” dedi. Gök şöyle devam etti: “İkamet ettikleri iller dışındaki okullara kayıt yaptıran öğrencilerin sayısı 2016’da 641 bin 562 iken 2021 yılında bu sayı yüzde 35 azalarak 410 bin 802’ye gerilemiştir. Üniversiteye yerleşmeye hak kazandığı halde okula kayıt yaptırmayan öğrencilerin sayısı ise 2020 yılında 10 bin 732 iken 2021 yılında bu sayı yüzde 350 oranında artarak 47 bin 952’ye yükselmiştir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN