Utandıran sessizlik

Utandıran sessizlik

Doğu Türkistan’daki zulmü demir perdeyle örten Çin’in itibar meselesi olarak gördüğü Pekin Kış Olimpiyatları, Batılı ülkelerin diplomatik boykotuyla sarsıldı.

BUSE YILMAZ

Ticari ilişkileri zedeleme riskini göze alan başkentler insanlık suçu işlendiğini belirtti. Büyüyen listede hâlâ tek bir Müslüman ülkenin adının yazmaması ise utanca dönüştü. Tam boykot için Türkiye’nin öncülüğünde adım atılması yönünde beklenti arttı.

ALMANYA’NIN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI AB ÇAPINDA İTHALAT YASAĞI TALEP ETTİ

Çin’in Uygurlara yönelik insanlık dışı yöntemlerini gerekçe gösteren ABD, 4-20 Şubat arasında düzenlenecek Pekin Kış Olimpiyatları’na karşı diplomatik boykot başlattı. Ülkeye resmi bir heyet gönderilmeyeceği açıklandı. Washington’un adımını diğer Batılı ülkeler de takip etti. Son olarak Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Baerbock, Doğu Türkistan’da insanların zorla çalıştırıldığını vurgulayıp AB çapında ithalat yasağı istedi.

MÜSLÜMANLARA SOYKIRIMA KARŞI BATI TAVRINI KOYDU MÜSLÜMANLAR İZLİYOR

Japonya ise diplomatik boykot ifadesinden kaçınsa da resmi bir hükümet heyeti göndermeyeceğini bildirdi. Müslümanlara yönelik zulme karşı Batılı ülkelerin boykotu artarak sürerken kervana İslam dünyasından hiç katılım olmaması vicdanları yaraladı. ‘Yarım boykota’ bile gözlerin kapatılması ‘Hiç değilse bu kadarı yapılmalıydı’ çağrılarına yol açtı. Daha geç olmadan İslam dünyasının harekete geçmesi gerektiği belirtildi.

BOYKOT LİSTESİNDE MÜSLÜMAN ÜLKE YOK

ABD
Avustralya
İngiltere
Kanada

3112krt01a-sehir.jpg

PEKİN’İN UYGUR ZULMÜNE İSLAM DÜNYASI SESSİZ

Doğu Türkistan’daki zulmün gölgesinde yapılacak Pekin Kış Olimpiyatları, Çin’in insan hakları ihlalleri gerekçe gösterilerek ABD ve Batılı ülkeler tarafından boykot edildi. Ancak, Müslümanlara yönelik soykırıma Türkiye de dahil hiçbir İslam devletinin ses yükseltmemesi, yürekleri kararttı. Müslüman ülkelerin de ‘ticari kaygıyı bir kenara bırakıp boykota katılması’ beklentisi oluştu.

Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik Çin zulmü, 4-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Pekin Kış Olimpiyatları’na yansıdı. Pekin’in Uygurlara yönelik vahşet ve soykırım politikası, zulme ses çıkaran Batı ülkelerinin olimpiyatları boykot etmesine neden oldu. Dünya Uygur Kongresi’nin ‘bu zulme susmayın’ çağrısının ardından ilk adımı atan ABD, olimpiyatların yapılacağı Çin’e, resmi bir heyet gönderilmeyeceği açıklandı. ABD’nin Çin’deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek karar verdiği boykota, ülkedeki sporculardan da tam destek geldi. Washington’un başlattığı sürece, Kanada, İngiltere ve Avustralya da destek verdi. Söz konusu ülkeler, Pekin’in işlediği insanlık suçuna karşılık olimpiyatları boykot ederek heyet göndermeyeceklerini belirtti. Müslümanlara yönelik zulme İslam ülkeleri sessiz kalırken son olarak Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’tan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Baerbock, Avrupa Parlamentosu’nun zorla çalıştırmayla elde edilen tüm ürünlerin AB pazarından yasaklanması yönündeki baskısını da desteklediğini belirtti. Alman haber ajansı DPA’nın aktardığına göre Baerbock, bir sporsever olmasına rağmen Şubat ayındaki Pekin Kış Olimpiyatlarına katılmayacağını da söyledi. Baerbock ve partisi Yeşiller, Şansölye Olaf Scholz’un Sosyal Demokratları ve Liberal Hür Demokratlarla birlikte insan hakları ve demokratik standartlar söz konusu olduğunda Çin’e karşı eleştirel bir tavır aldı. Öte yandan, Çin’in Uygur Türklerine yönelik asimilasyon politikası ve insanlık suçu Batı dünyasında en sert karşılığı bulurken vahşete karşı İslam dünyasından henüz bir adım atılmaması, tepkileri de beraberinde getirdi. Çin’le ticari riskleri göze alamayan Müslüman devletlerin de boykota katılması yönünde beklenti oluştu. ‘Müslümanlara karşı zulme Batı’dan ses yükseltilirken Müslüman ülkelerin sesiz kalması kabul edilemez’ yorumları yapıldı. ‘Pekin zulmü, tüm İslam coğrafyasında boykot edilsin’ çağrısı yükseldi.

ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya; 4-20 Şubat tarihleri arasında yapılacak olimpiyatlara resmi heyet göndermeme kararı aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN