Uyap nedir?

Uyap nedir?

Uyap, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminin kısaltılmış adı olup hukuki işlemlere hız kazandıran dijital bir platformdur. Adalet Bakanlığının Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından kurulmuştur. Sistem 2001 yılından bu yana hizmet veriyor. Bu sistem sayesinde yargısal işlemler yanında idari faaliyetler de elektronik ortamdan yürütülebiliyor.

KİMLER KULLANABİLİR?

Uyap, TC vatandaşlık numarasına sahip herkese hizmet verir. Adalet Bakanlığı personellerinden farklı olarak özellikle taşra teşkilatında yaşayan vatandaşlar, yargı merkezlerine uzak olmanın getirdiği dezavantajı bu yol ile bertaraf edebilme imkânına sahiptir.

Sistemden yararlanabilecek bazı kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Avukat
  • Taraflar
  • Tanıklar
  • Hakim
  • Savcı
  • İlgili Adalet Bakanlığı personelleri

GİRİŞ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Uyap; avukat, vatandaş ve hatta bilirkişilere farklı portallar üzerinden hizmet verir. Vatandaş Portal Bilgi Sistemine https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandas/index.jsp adresinden ulaşılır. Özellikle evraklarda görüntüleme problemi yaşamamak adına erişim, Google Chrome tarayıcısı üzerinden gerçekleştirilmelidir. İstek halinde programın ilgili menüden indirilebilmesi mümkündür.

Uygulamaya giriş yapabilmek için kişilerin TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi gerekiyor. Bunun yanında mobil imza ya da elektronik imza ile de sisteme erişim olanaklıdır. Ancak dava açma ve evrak gönderme işlemleri için mutlaka e-imza ile giriş şart olup bu durum veri güvenliği açısından getirilmiş bir zorunluluktur.

YAPILABİLECEK İŞLEMLER NELERDİR?

Uyap tarafından dava dosyalarına online ulaşım sağlanır. Dosya içerisindeki bilgiler incelenerek gerekli ödemeler yapılır. Davalardan başka icra takiplerine de erişim sağlanarak icra dosyalarının harç ve masraf ödemeleri gerçekleştirilir.

Kişilerin ilgili bilgilerini içeren sistem üzerinden bu bilgilerin güncellenmesi işlemleri de yapılır. Böylece özellikle adres ve iletişim sistemi hatalarından kaynaklı gecikmelerin önüne geçilir.

Uyap üzerinden gerçekleştirilen en önemli işlemlerden biri, halen görülmekte olan yani derdest davaların takibidir. Vatandaşlar davanın reddi sonucu ile karşı karşıya kalmamak için buna ilişkin sorgulamayı yapmalıdır.

Uyap; ilgili olunan duruşmaların takibi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru durum sorgusu, münhal noterliklere başvuru yanında evrak doğrulama ve dosya gizleme işlemlerine de olanak sağlar.

Yukarıdaki işlemlerden farklı olarak dava açma, Cumhuriyet Başsavcılıklarına dilekçe gönderme, arabuluculuğa başvurma, dosyalara evrak iletme ve karar ya da cezalara itiraz etmek için e-imza zorunludur.

UYAP ÜCRETLİ Mİ?

Uyap Doküman Editörünün kullanımı ücretsiz olup uygulama marketlerinden yine ücretsiz olarak indirilebilir. Ancak SMS Bilgi Sistemine abonelikte sorgulama ve bilgi dönüşü ücretlendirilir. Sorgu ücreti, ilgili operatörün ücret tarifesine bağlı olup her bilgi dönüşü ücreti vergiler ile birlikte 1,5 TL’dir. Sistemin hatalı sorgu içeriklerine gönderdiği mesajlar ise ücretlendirilmez.

SİSTEMİN DEZAVANTAJLARI VAR MI?

Uyap yargı sistemine yadsınamaz çözüm olanakları getirmiştir. Ancak ihtiyaçlara paralel olarak sık sık güncellenmektedir. Bu durum gayet normal olsa da akademik çalışmalar, bu hıza yetişemez. Konuyla ilgili yeni bir çalışma kısa süre içinde güncelliğini yitireceğinden eserlerin daha sık güncellenme ihtiyacı doğar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN