Yumurtaların üzerinde yazan numaralar birçok vatandaş tarafından merak konusu olurken son günlerde sosyal medyada yeni iddialar dolanmaya başladı. Peki üzerinde o numara bulunan yumurtalar ilaçlı mı? Yetkililer söz konusu bu duruma açıklık getirdi. İşte detaylar…
Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurtaların üzerindeki numaraların ilaçlı olup olmadığını belirten sosyal medya iddialarına yanıt verdi. Bakanlık, yumurtaların üzerindeki rakamların, tavukların yetiştirilme yöntemlerini ifade ettiğini ve ilaç içerdiği anlamına gelmediğini duyurdu.
YUMURTALARIN ÜZERİNDEKİ NUMARA NE ANLAMA GELİYOR?
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında yaygınlaşan, "2", "3" veya "4" numaralarıyla başlayan yumurtaların ilaçlı olduğuna dair iddialara açıklık getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yumurtaların üzerindeki numaraların, tavukların yetiştirme metodunu gösterdiği belirtildi.
Yetiştirme Metodları Şu Şekilde Sınıflandırılmıştır:
- "0": Organik yetiştiricilik. Organik yemlerle beslenen, açık havaya erişimi olan ve sertifikalandırılmış işletmelerden elde edilen yumurtalar.
- "1": Açık dolaşım. Açık havaya erişimi olan bir kümeste yetişen ve serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar.
- "2": Kümeste kafessiz yetiştiricilik. Kapalı bir kümes içinde serbest dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtalar.
- "3": Kafesli yetiştiricilik. Kümeslerde kafeste yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtalar.
Bakanlık, bu kodların yumurtaların sağlık durumu veya ilaç içerdiğine dair herhangi bir bilgi vermediğini vurgulayarak, tüketicilerin bu numaraların anlamını bilerek daha bilinçli seçimler yapabileceklerini belirtti.
“GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”
Yetkililer konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Bu alanda '4' diye bir yetiştiricilik kodu bulunmamaktadır. Sosyal medya paylaşımlarında ifade edildiği gibi '2', '3' veya '4' numara ile başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bu numaralar yumurtacı tavuğun yetiştirilme metodunu ifade etmektedir. Hangi yetiştiricilik türünden elde edilirse edilsin yumurtalar, nitrofuran dahil diğer veteriner ilaçlar yönüyle denetlenmektedir. Olumsuzluk tespiti durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında işlem uygulanmaktadır."