Uzmanlar en tehlikeli yerleri açıkladı! İstanbulluları tedirgin eden liste: Deprem öncesi kaçış başlayacak!

Uzmanlar en tehlikeli yerleri açıkladı! İstanbulluları tedirgin eden liste: Deprem öncesi kaçış başlayacak!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bölgede depremler yaşanmaya devam ederken gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu araştırırken uzmanlardan korkutan uyarı geldi. İstanbul'un en tehlikeli yerleri açıklandı. Bu bölgelerde yaşayanlar dikkat! Peş peşe açıkladılar! İşte İstanbul'un depreme karşı en tehlikeli bölgeleri...

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Yüzlerce bina yerle bir olurken 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan korkunç felaket sonrası gözler İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu araştırırken uzmanlar korkutan uyarı geldi. Peş peşe açıkladılar! İstanbul'un depreme karşı en tehlikeli yerleri belli oldu. O bölgelerde yaşayanlar dikkat! Felaket geliyor. İşte İstanbul'un depreme karşı en tehlikeleri yerleri...

UZMANLAR TEHLİKELİ YERLERİ TEK TEK AÇIKLADI!

Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Adıyaman gibi illerde büyük yıkımlara neden olan depremlerde 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bölgede incelemeler devam ederken uzmanlar "zemin sıvılaşması" açısından riskli olan ilçelerde yapılan binalarda, zemine uygun temel sistemi uygulanarak depreme karşı hazırlık yapılması konusunda yeni uyarılarda bulundu.

hghgh-8.jpg

Özellikle Marmara bölgesinin zeminine dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, İstanbul'un pek çok noktasında dere yatakları olduğuna, bu noktalarda inşa edilmiş çok sayıda da bina olduğu ifade etti.

ghhghghg-21.jpg

Uyarılarına devam eden Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, deprem sırasında sıvılaşma riski ve taşıma gücü kayıpları gibi sorunların meydana geldiğini ve bunların binalara zarar verebildiğini ifade etti.

Bina yapımlarına dikkat çeken Dalgıç, "Eğer bu alanlarda sondaj yapıp, ana kayaya ulaşıp, zemin iyileştirmesiyle binaları yapıyorsak, İstanbul'da vadi yatakları sorun değil" diyerek, zemin iyileştirilmesi yapılmadan bina yapılırsa aynı Maraş, Adıyaman, Antakya'da olduğu gibi bir hasarın olmasının mümkün olduğunu vurguladı.

BU BÖLGELERDEN UZAK DURUN!

İstanbul'un en tehlikeli yerleri liste liste açıklayan Prof. Dr. Dalgıç, bu bölgelerde yaşayan vatandaşları uyararak şunları söyledi:

"İstanbul'da zeminde sıvılaşma özellikle Marmara Denizi kıyıları, boğaz kıyıları, Haliç kıyıları, Karadeniz kıyılarında var. Ayrıca Fatih'te dolgu ve alüvyon zeminler var. Bu nedenle Fatih'in kıyı kenarları biraz sorunlu. Buralarda yapılmış eski binalar var. Bu binaların ilgili belediye tarafından denetlenmesi gerekiyor. Eğer binada radye temel yapılacaksa radye temel yapıyoruz. Bazen radye temel de yapmak yeterli olmuyor. Çok farklı zemin iyileştirme yöntemleri var"

hghghgh-13.jpg

ÇALIŞMALARA BAŞLANILDI

İstanbul'un zemin yapısının o kadar da kötü olmadığını ifade eden Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, zemin etütlerinin de taşıma gücü, oturma gibi değerlerin belirlendiğini ifade etti. Bu şekilde İstanbul ölçeğinde inşa edilen ya da edilecek yapılarda deprem riskini en aza indirgediklerinin altını çizen Dalgıç, açıklamasında "Binaları yaparken zemin ile yapı kalitesini birbirleriyle uyumlu olması gerekiyor. İstanbul'da bu uyumu sağladığımız zaman çok az hasarla gelecek depremi atlatabiliriz" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN