Uzmanlar sıcaklık rekoru bekliyor: Dünyayı kavuracak El Nino başladı

Uzmanlar sıcaklık rekoru bekliyor: Dünyayı kavuracak El Nino başladı

Dünyayı neredeyse iki yıl boyunca ısıtması beklenen El Nino’nun Pasifik Okyanusu’nda başladığı bildirildi. Uzmanlar El Nino nedeniyle can ve mal kaybı konusunda uyarılarda bulunurken, önümüzdeki yıl sıcaklık rekoru kırılması bekleniyor.

Meteoroloji uzmanlarının etkisi üzerine aylardır uyarılarda bulunduğu El Nino’nun Pasifik Okyanusu’nda başladığı kaydedildi. Küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinin 2024’te El Nino etkisiyle aşılabileceğinden endişeli olan uzmanlar, El Nino nedeniyle başlayan kavurucu sıcakların 2024 baharına kadar etkin olmasını ve sonrasında yavaş yavaş etkisini yitirmesini bekliyor.

‘YILIN SONUNDA ZİRVE YAPACAK’

El Nino nedeniyle Avustralya’da kuraklık, ABD’nin güneyinde daha yoğun yağmur, Hindistan’da ise muson yağmurlarında azalış ihtimali öne çıkarken, İngiltere Meteoroloji Ofisi Uzun Vadeli Tahminler Müdürü Adam Scaife “El Nino güçleniyor. Birkaç aydır geleceğinin işaretlerini görüyorduk. Bu yılın sonunda etkisinin zirveye ulaşacağını düşünüyoruz. Bu nedenle 2024’ün küresel sıcaklık rekorunu kırması olası” ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, küresel iklimde en büyük değişimi yaratan hava olayı olarak bilinen El Nino’nun üç aşaması bulunuyor: Sıcak, soğuk ve etkisiz. İki ila yedi yıl arası bir sürede tekrarlayan sıcak evrede, Güney Amerika sahillerinde yüzey suyu ısınıyor ve daha sonra okyanusa yayılarak atmosfere büyük miktarda ısı katıyor.

OKYANUSLAR ISINDI

ABD’deki bilim insanları, okyanus suyunun bir ay boyunca normalden 0,5 derece sıcak olmasını, atmosferin de bu sıcaklık artışına tepki vermesini ve bunun uzun süre devam edeceğine dair bulgular olmasını El Nino’nun başlangıcı olarak görüyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden Michelle L’Heureux, El Nino’nun başlangıcına yol açan iklim koşullarının önümüzdeki süreçte daha da yoğunlaşacağını söyledi, haziran ayının ilk haftasında ısı farkının normalin 0,8 derece üstüne çıktığını belirtti. Bilim insanları bu seferki El Nino’nun, yıl sonu itibarıyla ortalama bir El Nino’nun gücünü aşma olasılığının yüzde 84 olduğunu hesaplıyor.

‘ON YIL SONRA NE OLACAĞINI GÖRECEĞİZ’

1997-1998 yıllarında gerçekleşen El Nino 5 trilyon dolarlık hasara yol açmış, 23 bin kişi de fırtına ve sellerde hayatını kaybetmişti. Bu seferki El Nino nedeniyle 2024’ün, 2016’daki en sıcak yıl rekorunu da kırması bekleniyor.

Michelle L’Heureux “El Nino’nun geçici bir süreliğine bizi taşıyacağı sıcaklıklar, birkaç yıl sonranın normal sıcaklıkları olacak muhtemelen. O yüzden El Nino, 5-10 yıl sonra nasıl bir dünyada yaşayacağımızı görmemizi sağlayacak bir zaman makinası gibi” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN