Uzmanlar tehlike kapıda diyerek uyardı: Ayılardan sonra arılar da uyuyamadı

Uzmanlar tehlike kapıda diyerek uyardı: Ayılardan sonra arılar da uyuyamadı

Küresel ısınma nedeniyle meydana gelen aşırılıklarla beraber artık 4 mevsim yaşanmazken, kış ayları da kurak ve ılık geçmeye başladı. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler ayıları olduğu gibi arıları da kış uykusuna yatırmadı. 2 ay önce kış uykusuna geçmesi gereken arılar uykuya geçmezken; tehlike kapıda diyen uzmanlar, en önemli olumsuzluklardan bir tanesinin kovan kaybı olduğunu dile getirdi.

Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz sene, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sıcaklık rekorları kırıldı. Artık neredeyse 4 mevsim yaşanmazken, kış ayları ise kurak ve ılık geçmeye başladı. Meydana gelen aşırılıklardan birçok canlı olumsuz etkiliyor.

'ARILAR HALA KIŞ UYKUNA YATMADI'

Bu çerçevede Elazığ ve bölgesinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle arılar kış uykusuna yatmadı. 3 ay kış uykusu geçirmesi gereken arılar, ocak ayının sona gelinmesine rağmen halen doğa ile temas halinde.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, en önemli olumsuzluklardan bir tanesinin kovan kaybıyla karşı karşıya kalınması olduğunu dile getirdi.

'ARICILIK İÇİN İKLİMİN NORMAL ŞARTLARDA SEYRETMESİ ÖNEMLİ'

Arıcılığın devam edebilmesi için en önemli argümanlarından bir tanesinin iklimin normal şartlarda seyretmesi olduğunu aktaran Başkan Canbay, “Şu anda ocak ayının sonundayız. Halen bölgemizdeki arılar, mevsimin sıcak gitmesi, iklim koşullarının olumsuz gelişmesinden kaynaklı, kış salkımı dediğimiz kış uykusuna geçmedi." dedi.

Kış ayının son bir ayına girmek üzere olduklarını dile getiren Başkan Canbay, “Bu bölgede arıların en az 3 ay civarında salkımda olması gerekmekteydi. Bunun olumsuzluklarını arıcılarımız son baharın çıkışında yaşamış olacak. Arıcılık sektöründe sıcaklık değişkenleri çok önemlidir. Özellikle bu bölgede kış mevsimi dediğimiz 3 ay içerisindeki sıcaklıkların 10 derece altında seyretmesi arıcılık için önemlidir. ” şeklinde konuştu.

'REKOLTE 12 KİLOGRAMDAN 5 KİLOGRAMA DÜŞTÜ'

Son 3 yılın verimsiz geçtiğini vurgulayan Canbay, “Elazığ bölgesi 12 kilogram bir rekolteye sahipken son 3 yıldaki meteorolojik hafızanın değişmesi, iklim değişikliğinin sektöre sirayet etmesinden dolayı 5 kilograma kadar düştü. Bu olumsuzluklar arıda strese, verimde düşüklüğe sebep oluyor. Eğer böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda bu düşük verim ile karşı karşıya kalacağız.” diye konuştu.

'BU DESTEKLERE OLUMSUZ GELİŞMELERİ BERTARAF EDEMEYİZ'

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin tüm dünyada etkili olduğunu ifade eden Canbay, “ Arıcılık sektörüne Tarım Bakanlığı üzerinden bir takım destekler vardı. Geldiğimiz noktada bu desteklerle bu olumsuz gelişmeleri bertaraf etmemiz söz konusu değil. Özellikle Tarım Bakanlığı’nın iklim değişikliği üzerinde arıcılıkta sürdürülebilirlik noktasında farklı desteklerle öne çıkması lazım. Bu desteklerle öne çıktığı zaman en azından sektörün bu tür olumsuzlara karşı mukavemet gücü artar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN