Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Anadolu levhasında oluşan yarıklarla ilgili araştırmanın deprem tehlike analizlerini ve mühendislik tasarımlarını değiştirecek yeni bir bilgi içermediğini belirtti. Bölgedeki tektonik hareketlerin zaten hassas ölçümlerle bilindiğini vurgulayan Gökçeoğlu, Ege’deki son deprem fırtınasında depremlerin 7 kilometre derinlikte yoğunlaşmasının magmatik aktiviteye işaret edebileceğini ifade etti.
Kapadokya Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Almanya’daki Göttingen Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, Anadolu levhasının Arap levhasından yarıklarla ayrıldığına dair bulguların yer aldığını belirterek, “Bu, gündelik hayatımızı etkileyecek, deprem tehlike analizlerimizi ve mühendislik tasarımlarımızı değiştirecek yeni bir bilgi değil” dedi.
Gökçeoğlu, sosyal medya ve yazılı basında yer alan çalışmayı incelediğini aktararak, araştırmanın kuzeybatı Zagroslar önündeki havzada, Miyosen döneminden itibaren var olan fay zonları üzerine yapıldığını söyledi. “Bu, önemli bir bilimsel çalışma olmakla birlikte, günümüzde dünyadaki plakaların hareketleri zaten milimetre ölçeğinde belirlenebiliyor. Afrika, Arabistan ve Anadolu plakalarının hareket yönleri ile miktarları hassas bir şekilde biliniyor. Dolayısıyla, Anadolu’nun güncel tektoniği bilinmeyen bir konu değil” ifadelerini kullandı.
Bölgedeki ana tektonik unsurlara da değinen Gökçeoğlu, Güneydoğu Anadolu bindirmesi, Doğu Anadolu Fay Zonu, Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Ege’deki Horst graben sistemlerinin aktif faylar olduğunu belirtti. “Bu tür çalışmalar bilimsel açıdan kıymetli olmakla birlikte, deprem tehlike analizlerimizi veya mühendislik yaklaşımlarımızı değiştirecek yeni bir durum ortaya koymuyor” dedi.
EGE’DEKİ DEPREM FIRTINASINA DİKKAT ÇEKTİ
Son günlerde Ege Bölgesi’nde artan sismik hareketliliğe de değinen Gökçeoğlu, depremlerin büyük çoğunluğunun 7 kilometre derinlikte meydana gelmesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. “Böyle bir standart deprem aktivitesi yok. Bu durum, bölgede kuvvetle muhtemel ciddi bir magmatik aktivitenin varlığına işaret ediyor” diye konuştu.