Tarımsal kuraklığın ürün fiyatlarına yansıyacağı belirtildi. Sebze ekim alanlarının daralması meyve ve bal üretiminde rekoliteyi düşürdüğü söylenirken enflasyonun da gıda üzerindeki etkilerinin vatandaşın cebini yakacağı söylendi. İşte kuraklık ile birlikte görülebilecek sonuçlar…
Her yıl bir önceki yılı aratan nitelikte olurken kuraklığın da 2023 yılında ürün fiyatlarını etkileyeceği söyleniyor. Beklenen yağışların olmaması ve yetersiz olması durumunda gıda enflasyonunun etiket fiyatlarını etkileyeceği belirtildi. Enflasyonla birlikte artan zamların üzerine bir de kuraklık zammı eklenebilir. İşte kuraklık ile birlikte görülebilecek sonuçlar…
ZAMLAR PEŞ PEŞE GELECEK
Sozcu.com.tr’ye konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, kuraklığın hangi ürünü ne kadar etkileyeceğinin bilinmediğini ifade etti. Suiçmez, buğday, arpa ve mercimek üretiminin olumsuz etkilenebileceğinin altını çizdi. Yağışların olmaması durumunda belirtilen 3 üründe rekoltenin azalmasının beklediğini dile getiren Suiçmez, kar ve yağmur yağışlarının yeterli olmaması, barajların dolmaması ve yeraltı sularının artmaması sulu tarım da dahil olmak üzere tüm ürünlerdeki rekolteyi düşüreceğini vurguladı. Mevsim normallerinin üstünde seyreden havaların ise yalancı bahar etkisi yarattığını söyleyen Suiçmez, ağaçların çiçeklenmesine yol açtığını ifade etti.
Ağaçların çiçek açması durumunda meyvelerde ciddi bir sıkıntı olabileceğini vurgulayan Suiçmez, karın mutlaka yağacağını altını çizdi. Suiçmez, kar yağması durumunda ise erken çimlenen veya çiçek açan meyvelerin risk altında olduğunu söyledi. Hava olaylarının gıda fiyatları üzerinde etkisi olduğunu belirten Suiçmez, gıda enflasyonunun tek suçlusunu kuraklık olmadığının altını çizdi. TÜİK tarafından açıklanan geride endeksi ile tarım ÜFE verilerinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Suiçmez, kuraklık olmasa dahi gıda fiyatlarının yüksek kalmaya devam edeceğini aktardı. Suiçmez, bunun yanı sıra kuraklık etkilerinin de gıda fiyatlarına eklenmesi ile birlikte etiket fiyatlarında artış görülebileceğini söyledi.
5 ÜRÜNDE EKİM ALANI DARALACAK
Sozcu.com.tr’ye konuşan TZOB’a bağlı Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası’nın Başkanı Ali Çolak, Ocak ayında gerçekleşmeyen yağışların yeraltı sularının zenginleştirmediğini vurguladı. Bu kapsamda açık alanda yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık ve fasulye gibi ürünlerin ekim alanında daralma riski olduğunu dile getiren Çolak, “Ekim alanları azalması da market fiyatlarının yükselmesi demek” sözlerine aktardı.
Ocak ayı içerisinde neredeyse hiç yağış olmadığını dile getiren Çolak, Gaziantep genelinde metrekareye düşen yağış miktarının 130-150 kilo civarında olduğunu söyledi. Normal şartlarda yağışların 350-320 kilo olması gerektiğini vurgulayan Çolak, yağış miktarının düşük olduğunun altını çizdi.
FISTIK AĞAÇLARI KURUYOR
Yağışlar hakkında önemli açıklamalarda bulunan Çolak, Fırat'ın 100 metre yakınında bulunan asırlık fıstık ağaçlarının da kurumaya yüz tuttuğunun altını çizdi. Çiftçilerin kendi imkanlarıyla Fırat'tan su alamadığına aktaran Çolak, devletin Bu konu hakkında bir proje geliştirmesi gerektiğini belirtti. Çolak, Fırat'ın suyunun tüm illerin arazileri ile buluşturulmasını talep ettiğini söyledi.
BÜTÜN GÜBRELER BOŞA GİDİYOR
Kuraklığın çiftçilerin gübre atıp atmaması konusunda da kararsız kalmasına neden olduğunu dile getiren Doğan, buğday ve ayçiçek ekiminin risk altında olduğunu belirtti. İki ürün de henüz bir kayıp olmadığının altını çizen Doğan, önümüzdeki haftalarda beklenen yağışların gelmemesi durumunda buğday üretiminde, Şubat ve Mart ayında ise beklenen yağış olmaması durumunda ayçiçek üretiminin risk altında olabileceğini vurguladı.
BAL ÜRETİMİ FİYATLARI ETKİLEYECEK
Sozcu.com.tr’ye bilgi veren Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, yaşanan kuraklığın arı kolonilerini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Türkiye'deki arıcılık faaliyetinin % 80 85'inin Gezginci koşullarda yapıldığını belirten Şahin, mazot fiyatlarında görülen yükselişin bal fiyatlarını da olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduklarını söyleyen Şahin, bu durumun arıcılara zarar olarak geri döndüğünü belirtti. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında 1 kilo bal maliyetinin 78 TL olduğunu söyleyen Şahin, şimdilerde fiyatın 90-95 TL bandına yükseldiğini aktardı. Konu hakkında açıklamalarına devam eden Şahin şu ifadeleri kullandı:
“ Belki beklenen yağışlar yağar ve kuraklığın olumsuz etkisi bertaraf edilir. Ancak beklenti, üretimin bu yıl düşecek olması yönünde. Bu da bal fiyatlarını artıracaktır.”