Velilerin izni olmadan öğretmenler bu işlemi yapamayacak

Velilerin izni olmadan öğretmenler bu işlemi yapamayacak

Eğitim kurumlarında düzenlenen etkinlikler, öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimlerine katkı sağlamakla birlikte, bu etkinliklerin tanıtımında kullanılan fotoğraf paylaşımları önemli bir sorun haline geldi. Özellikle çeşitli önemli günlerde gerçekleştirilen etkinliklerde, veliler çocuklarının da yer almasını arzulamakta; ancak etkinliklerin fotoğraflarının yayınlanması konusunda ciddi endişeler bulunuyor.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında, bir bireyin fotoğrafının çekilmesi ve yayınlanması yalnızca o kişinin açık rızası ile mümkün. Bu durum, özellikle 18 yaş altı öğrencilerin fotoğraflarının paylaşılması için velilerin onayının alınmasını zorunlu kılıyor. İnternet ve sosyal medyanın yaygın kullanımı, öğrencilerin kişisel bilgilerinin ve fotoğraflarının kötüye kullanılmasına yol açabilecek durumları da beraberinde getirmekte.

img-4832-001.jpeg

Sosyal medya aracılığıyla tanışılan kişilerin, öğrencilerin kimlik bilgilerini açığa çıkarabilecek paylaşımlar yapması veya çocukların siber zorbalığa maruz kalması gibi riskler, okul yönetimlerini ve öğretmenleri, etkinlik fotoğrafları konusunda daha dikkatli olmaya itiyor. Bu nedenle, etkinliklerde çekilen fotoğrafların kullanımı için velilerden açık bir onay alınması gerekmektedir.

Velilerin onayı alınmadan yapılan paylaşımlar, ilerleyen dönemlerde velilerin öğretmenler veya okul yöneticileri hakkında şikayetçi olmalarına yol açabilir. Önemli olan, herhangi bir olumsuz durumun meydana gelmesini beklemeden, önceden gerekli önlemlerin alınmasıdır.

Eğitim kurumlarının bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek, öğrencilerin ve velilerin haklarını koruması, güvenli bir eğitim ortamının sağlanmasında kritik bir rol oynamakta. Bu nedenle, okul etkinliklerinde fotoğraf paylaşımı yapılırken, velilerin rızasının alınması, sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda öğrencilerin güvenliğini ve mahremiyetini korumanın da bir yolu olarak görülmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN