Ege'de peş peşe meydana gelen depremler sonrasında volkanik tehlike uyarısı yapıldı! Deprem fırtınası alarm veriyor...
Ege Denizi'nde son günlerde yaşanan deprem fırtınası, Türkiye ve Yunanistan'da endişe yaratırken, ünlü yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan kritik bir uyarı geldi: Volkanik tehlike!
Kandilli Rasathanesi'ne göre, bölgede son 72 saatte 500'den fazla deprem kaydedildi ve en büyük sarsıntı 5.4 büyüklüğünde gerçekleşti. Bu yoğun sismik aktivite, uzmanları harekete geçirdi.
BEKTAŞ: TEKTONİK VE MAGMATİK FAALİYETLER TETİKLEYİCİ
Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ege'deki deprem fırtınasının tektonik ve magmatik faaliyetlerin ortak sonucu olduğunu belirtti. Bektaş, "Afrika Levhası Ege Levhası altına dalarak magma odalarını oluştururken, kabuğun açılmasına bağlı basınç rahatlaması magmaların yüzeye püskürmesine neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.
SANTORİNİ DEPREMLERİ TETİKLEDİ
Bektaş, Santorini kuzeyindeki 1956 M7,8 ve 7,2 depremlerine dikkat çekerek, bu depremlerle birlikte magma odalarından türeyen akışkanların kilitli faylar üzerinde basınç rahatlaması sağlayarak kırılmanın kuzeydoğuya ilerlemesine neden olduğunu vurguladı.
VOLKANİK PATLAMA RİSKİ
En çarpıcı uyarı ise açılarak ilerleyen kırıkların oluşturduğu basınç rahatlamasının volkanik faaliyetlere neden olabileceği yönünde oldu. Bektaş, "Açılarak ilerleyen kırıkların oluşturduğu basınç rahatlaması volkanik faaliyetlere neden olabilecektir" diyerek, bölgede volkanik patlama riskinin bulunduğuna işaret etti.