Yakında sofralara gelecek! Yapay et helal mi tartışması büyüdü, son noktayı Diyanet koydu

Yakında sofralara gelecek! Yapay et helal mi tartışması büyüdü, son noktayı Diyanet koydu

Değişen iklim koşulları ile birlikte dünya genelinde gıda sorunu yaşanmaya başladı. Bu konuda harekete geçen birçok ülke yapak gıdalara yönelmeye başladı. Sağlık açısında tartışma konusu olan yapay et ülkemizde dini açıdan tartışma konusu oldu. Peki yapay et helal midir? Diyanet camiasından ilk açıklama geldi. Son noktayı koydular. İşte 'Yapay et helal midir?' sorusuna gelen yanıt...

Küresel ısınma, mevsim değişikliği, artan nüfus derken dünya genelinde gıda krizi baş göstermeye başladı. Konuyla ilgili yeni adım atan birçok ülke yapay et üretimine girmiş durumda. Sağlık açısından tartışma konusu olan yapay et, ülkemizde dini açıdan ele alınmaya başladı. Pek yapay et helal midir? Diyanet son noktayı koydu. İşte haberin detayları...

YAPAY ET HELAL MİDİR?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte üretimde yeni adımlar atılmaya devam ediliyor. Özellikle gıda ürünlerinde kullanılmaya başlanan yapay zeka tartışma konusu oldu. Yapay etin Yahudi koşerindeki helal olup olmadığı tartışması son günlerde özellikle ABD medyasında tartışılıyor. Yapay etin İslam dini açısından helal olup olmadığına ise Diyanet camiasından yanıt geldi.

gfgfgf-73.jpg

SON NOKTAYI DİYANET KOYDU

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen törende konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar 'Yapay et helal midir?' sorusunu cevapladı.

Dr. Muhlis Akar, yaptığı açıklamada yapay etin 3 nedenden dolayı helal ve tayyib gıda denemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

"Mesela yapay et tartışmaları oldu. İlk önce Başkanlığımıza, Din İşleri Yüksek Kurulumuza bu çok soruldu. Yapay et biliyorsunuz son zamanlarda tartışılan bir konu. Biz bu konuyu değerlendirdik. 3 sebepten dolayı bunun şu an için dini açıdan problemli olduğunu söyledik. Bir, canlı bir hayvandan alınan yani helal bir kaynaktan bir sığırdan veya eti yenen bir hayvandan alınsa bile, ondan alınan bir parça Efendimiz. A.S.’ın hadisine göre ‘canlı bir hayvandan alınan bir parça meytedir, leş hükmündedir’. Haramdır. Alınamaz. Bu yönden problemli. Helal değil."

"YAPAY ETE ÜÇ NEDENDEN DOLAYI HELAL DENMEZ!'

"İkinci olarak laboratuvarda besi yeri çok önemli. Siz helal kesim yaptınız, sonra da kök hücre aldınız diyelim. Besi yeri ortamı, onun besleneceği kaynağın da helal olması gerekiyor. Orada da problem var."

"Üçüncüsü diyelim ki helal kesim yapıldı. Kök hücre alındı. Besi yeri ortamı da uygun ve helal bir kaynakla beslediniz. Yapay et diye garip bir şey ortaya çıkardınız. Peki bu helal ve tayyib gıda olur mu, yine olmaz. Neden derseniz, çünkü fıtrata aykırı bir ürün ortaya koyuyorsunuz. Allahü Teala’nın koyduğu düzene aykırı bir şey yapıyorsunuz. Bunun kısa, orta ve uzun vadede insan sağlığı üzerinde nasıl bir etki yapacağını bilemiyorsunuz."

dfdffd-17.jpg

YAPAY ET NEDİR?

Laboratuvar ortamında canlı hayvanlardan alınan kök hücrelerin türetilmesiyle oluşturulan ete 'yapay et' ya da 'hücre kökenli et' deniyor. Dana, keçi, sığır veya tavuk gibi hayvanlardan alınan hücreler; glikoz, vitamin, aminoasit ve minerallerden oluşturulan bir çözelti ile birleştiriliyor. Bu çözeltinin biyoreaktörlerle karıştırılmasının ardından ortaya çıkan ve kas hücrelerinden oluşan ürüne yapay et deniyor. Bu yöntem henüz ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığı için ve çeşitli tepkilerle karşılaştığı için yaygınlaşmış durumda değil.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN