Yargıda Metin İyidil krizi

Yargıda Metin İyidil krizi

Darbe girişimi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılan eski EDOK Komutanı Korg. Metin İyidil için Ankara 20’nci Ceza Dairesi beraat ve tahliye kararı verdi. İyidil, sürpriz hükümden 48 saat sonra 21’inci Ceza Dairesi tarafından yeniden tutuklandı. Aynı saatlerde HSK da eski korgenerali tahliye eden mahkemenin başkan ve üyelerini görevden aldı, haklarında soruşturma başlattı.

HÜSEYİN İSTEMİL

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında tutuklanıp yargılanan ve ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil itirazı özerine dosyası İstinaf’a taşındı.

20-01/17/mans.png

Önceki gün itirazı görüşen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı  ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in kayın biraderi İyidil hakkında beraat kararı vererek tahliyeye hükmetti. Mahkeme aynı dosyadan yargılanan diğer sanıkların cezalarını da onayladı. 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili hakkında ğır suçlamalar bulunan İyidil’in beklenmedik beraati ve ardından tehliye edilmesi şaşkınlık yarattı.  

ÖZDEMİR’İN OĞLU VE GELİNİNE GÖZALTI: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20’nci Ceza Dairesi’nin kararına Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’inci Ceza Dairesi Metin İyidil hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartı. İyidil yakalama kararı üzerine Terörle Mücadele Ekipleri tarafından Ankara’daki evinde gözaltına alındı. İyidil ile birlikte Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in oğlu Batuhan Özdemir, gelini Aslı Özdemir ve İyidil’in avukatı Abdullah Kaya da gözaltına alındı. Batuhan Özdemir, Aslı Özdemir ve Abdullah Kaya’nın İyidil’in yurt dışına kaçma teşebbüsüne yardım ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi. İyidil çıkartıldığı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21’inci Ceza Dairesince yeninden tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

HSK’DAN JET İNCELEME: Öte yandan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), eski korgeneral İyidil’in beraati ve tahliyesine karar veren Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi heyeti hakkında inceleme başlattı. HSK Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi heyetinin görev yerlerini de değiştirdi. Teftiş Kurulunca yapılacak inceleme sonucu hazırlanacak müfettiş raporunun ardından heyet hakkında karar verilecek. Teftiş Kurulu, konuyla ilgili bir kusur olup olmadığını inceleyecek. Konunun önemi nedeniyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi’nin başkan ve üyelerinin başka illerde görevlendirilmelerinin uygun görüldüğü de belirtildi.

‘DARBE PLANI YAPILIRKEN FAS’TAYDIM’

İyidil daha önce yaptığı savunmada “Darbe gecesi, darbecilerin verdiği emrin sahte olduğunu söyleyen, buna karşı devletimi, milletimi, Cumhurbaşkanımı korumak için harekete geçen biriyim. Bu hainlerin bana ve aileme kumpas kurduklarını biliyorum. Bu hainlerin darbe planlarını yaptıkları tarihlerde Fas’ta ailemle tatildeydim. Beni iki yıl dinlemişler ve ‘bu bizden değildir’ diye hakkımda rapor tutmuşlar. Ama tüm bunlara rağmen ben 648 gündür bunlardan olmadığımı ispat etmeye çalışıyorum” demişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN