'Yassak hemşerim'

'Yassak hemşerim'

Ülkenin dört bir yanında her gün yeni örnekleri sergilenen ‘yasakla gitsin’ anlayışı adeta yönetim modeline dönüşüyor. Rize’de çay sorununun çözümüne yönelik basın açıklamasına yasak getirildi. Eskişehir’de valilik festival döneminde toplu etkinlik yasağı başlattı. Pandemi gerekçesiyle başlatılan müzik kısıtlamasının ısrarla sürdürülmesi de tartışmayı büyüttü.

Çayda yaşanan sorunların çözümü için taleplerin kamuoyuna duyurulacağı basın açıklaması öncesi kent genelinde beş gün eylem yasağı ilan edildi. Rize Valiliği’nin duyurusunda ‘provokasyon yaşanabilir’ gerekçesi öne sürüldü. Karara tepkiler sürerken Eskişehir Valiliği 12-15 Mayıs’ta yapılacak Anadolu Fest öncesi açık alan etkinliklerini iptal etti. ‘Huzur ortamının sağlanması ve asayişin korunması’ öne sürüldü.

‘SORUNLARI DAHA DA BÜYÜTMEKTEN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ’

Kararı mahkemeye taşıdıklarını söyleyen organizasyon sorumlusu Serdar Can “Koskoca valilik festival için bir kenti 15 gün kapatamaz” dedi. Kovid’le mücadele için getirilen müzik yasağının normalleşmeye rağmen sürdürülmesi de ‘yasaklar dönemi’ eleştirilerine zemin oluşturdu. Müzik birliklerinin temsilcileri “Bu yaşam tarzına müdahale. Atılan adımlar sorunları artırmaktan başka işe yaramaz” açıklaması yaptı.

MÜZİĞE DE YÜRÜYÜŞE YASAK

Önce müzik yasağının sadece 1 saat esnetilmesi, sonra Eskişehir’deki Anadolu Fest’in iptal edilmesi ve son olarak Rize’de çay üreticilerinin taleplerinin yer aldığı dilekçelerini ÇAYKUR’a teslim etmeleri engellendi. İktidarın bu engellemeleri tepkilere neden olurken, ‘yaşam tarzı ve özgürlüklere müdahale’ vurgusu ön plana çıktı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sesi kısılan sanat camiası zor günler yaşıyor. Pandemi tedbirlerinin gevşetilmesine rağmen hala devam eden tek yasak gece uygulanan müzik yasağı. Aylardır müzik yasağının kaldırılması talebiyle iktidara seslenen sanatçılar, siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri, artık bu yasağı ‘yaşam tarzına müdahale’ olarak tanımlıyor. Tüm baskılara rağmen İçişleri Bakanlığı tarafından müzik yasağının sadece 1 saat uzatılarak gece 01.00 olarak açıklaması da tepkilere neden oldu.

CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA: Gece 24’te bulaşmayan virüs gece 1’de mi bulaşıyor? Bu nasıl bir mantıksızlık. Allah akıl versin. İktidar, yaşam tarzına müdahale edildiğini bu yeni müzik yasağıyla doğrulamış oldu. Bu yasak siyasidir! Yüz binlerce sanat emekçisinin alın teriyle işini yapmasına tam 313 gündür engel oluyorsunuz. İntihar eden müzisyenlerin vebali üzerinizde.

İYİ PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BAHADIR ERDEM: Müzik yasağı güncellenmiş! AK Parti’ye göre virüs artık 00.00’dan sonra değil 01.00’den itibaren bulaşıyormuş! Sanata, sanatçıya ve müzikseverlere bunca düşmanlığınız neden? Milletin aklıyla alay ediyorsunuz ya sandıkta büyük kaybedeceksiniz! Demedi demeyin.

MEMLEKET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUHARREM İNCE: Korona ile mücadelede tek başına büyük işler başaran müzik yasağı 1 saat esnetilmiş. Yasaklar ülkesinden özgürlükler ülkesine geçişte çok önemli gelişme, çok tarihi bir adım attıklarını mı zannediyorlar? Yazık!

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HELÜN FIRAT: Yasaklarının tamamen kaldırılması bekleniyordu. Ancak hükümet dalga geçer gibi bir karar alarak yasakları kaldırmak yerine sadece 1 saat esnetti. Bir kez daha gerekenin yapılmasını ve yasakların tamamen kaldırılmasını talep ediyor, müziğe ve hayata özgürlük istiyoruz.

Öte yandan Eskişehir Valiliği’nin kentte 15 gün süreyle açık alanlardaki etkinliklerin yasaklaması nedeniyle 12-15 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan Anadolu Fest’in iptal edilmesi tepkilere neden oldu. Gelen tepkiler arasında iktidara eleştiriler yer alırken, söz konusu uygulamanın yaşam tarzına müdahale olduğu ve gençlerin eğlenmesinin önüne geçmek için özel olarak çıkarılan bir karar olduğu savunuldu. Kararı mahkemeye taşıdıklarını söyleyen organizasyon sorumlusu Serdar Can “Koskoca valilik bir festival için bir kenti 15 gün kapatamaz” dedi.

Müzik birliklerinin temsilcileri “Bu yaşam tarzına müdahale. Atılan adımlar sorunları artırmaktan başka işe yaramaz” açıklaması yaptı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’da Çay Meclisi’nin çayda yaşanan sorunların çözümü için toplanan imzaların iletilmesi amacıyla yapılacak yürüyüş valilik tarafından engellendi. Valilik, engellemeye gerekçe olarak “milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulması”nı gösterdi. Yürüyüşün olacağı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Rize’de olacağı öğrenildi. Çay Meclisi Çalışması ise, “Üreticinin taleplerinin bu kadar kısa sürede yaygınlaşmasına karşı Rize Valiliği tarafından alınan yasak kararı yok hükmündedir” açıklaması yaptı.

12-mayis-2022-kapak.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN