Yatsı namazı kaç rekat nasıl kılınır sondaki vitri kılmaz farz mı sünnet mi?

Yatsı namazı kaç rekat nasıl kılınır sondaki vitri kılmaz farz mı sünnet mi?

İslam dininde 5 vakit farz olarak kılınması emredilen namaz vakitlerinin en sonuncusu yatsı namazı olarak eda ediliyor. İslâmiyet’te beş vakit namaz hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi‘râc gecesinde farz kılındı. Namazların önce ikişer rek‘at olarak farz kılındığı, hicretten kısa bir süre sonra öğle, ikindi ve yatsı namazlarının farzlarının dörder rek‘ata çıkarıldığı anlaşılıyor. Peki yatsı namazı nasıl kılınır, yatsı namazının kaçı sünnet, kaç rekat farz, kaç rekat vitr kılınıyor?

Yatsı namazı İslam dininde farz edilen vakit namazlarının sonuncusu olarak Müslümanlar tarafından kılınıyor. Yatsı namazının nasıl kılındığı, kaç rekat olduğu, yatsı namazın vaktinin ne zaman girdiği, yatsı namazının kaç rekatı sünnet, kaç rekatı farz, kaç rekatı son sünnet olarak kılınıyor sorusunun cevabı haberimizde. Yatsı namazından sonra ayrıca Müslümanlar 3 rekat vitr namazı da kılıyor. Yatsı namazı sonrası Hz. Peygamber (s.a.v) hayrının müjdelediği bir namaz olarak kılınan vitr namazı yatsının hemen ardından kılınabildiği gibi yatsı ile sabah namazı vaktinin girdiği ana kadar kılınabilir. Yatsı namazı ilk dört rekatı sünnet, ikinci dört rekatı farz, son iki rekatı son sünnet olmak üzere 10 rekattır. Ülkemizd vitr namazıyla birlikte camilerde 13 rekat olarak kılınır.

mosque-6981927-1920.jpg

NAMAZ KILMAK İSLAM'DA NEDEN ÖNEMLİ?

Kur’ân-ı Kerîm’de mutlak biçimde namaz emrine defalarca yer verildiği gibi bazı âyetlerde çeşitli üslûplarla namazın önemine işaret edilerek namaz kılanlardan övgü ile söz edilmiş namazı ciddiye almayıp özünden uzaklaşanlar yerilmiştir namazın vaktinde eksiksiz bir biçimde erkânına riayet edilerek ve devamlı olarak kılınması gereğine dikkat çekilmiştir. Bununla birlikte “namazı ikāme etmek” ifadesinin bazı âyetlerde “namazı tasdik etmek” anlamına geldiği de belirtilmektedir.

YATSI NAMAZI NASIL KILINIR?

Yatsı namazı evde kılınabileceği gibi camilerde cemaatle de kılınmaktadır. Ramazan ayının girmesiyle birlikte camiye giden cemaat önce yatsı namazının ilk 4 rekatı sünneti kendi başına kılar sonra müeezin kamet getirir ve imamın ardında toplanan cemaat imama uyarak ve niyet ederek yatsı namazının dört rekat farzını imamla birlikte kılar. Son iki rekat sünnet ise yine kişi kendi başına kıldıktan sonra müezzinin kametiyle teravih namazına geçilir. Teravih namazı 20 rekat kılınmaktadır. İmama uyularak kılınan teravih bittikten sonra ise yine imamla birlikte vitr namazı kılınır. Sonra tesbihat çekilip dualar edilerek yatsı ve Ramazan ayında kılına teravih birlikte eda edilmiş olur.

hagia-sophia-908504-1920.jpg

YATSI NAMAZI FARZININ KILINIŞI

Yatsı namazı farzı da tıpı sünneti gibi 4 rekattan oluşur niyet ederken "Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının dört rekat farzını kılmaya" diye niyet ederiz. Eğer farz namaz camide imamla birlikte kılınıyorsa, "Niyet ettim Allah rızası için Yatsı namazının dört rekat farzını kılmaya uydum hazır olan imama" denilerek namaza niyet etmek gerekir.

yatsi-namazi.jpg

BİRİNCİ REKAT

"Allahu Ekber" diyerek tekbiri alır ve namaza başlanır.

Sübhaneke okunur.

Euzü-besmele çekilir.

Fatiha Sûresi okunur

Kur'an'dan bir sure okunur.

Rüku'ya giderek 3 defa 'Subhane rabbiyel azim' denilir.

Semi Allah'ü limen hamideh' diyerek doğrulup tekrar Allahu Ekber diyerek secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secde'ye gideriz. Secdede ise 3 defa Sübhan Rabbiyel alâ denilip tekra kıyama durulur.

İKİNCİ REKAT

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secde'ye gideriz

Oturarak Ettehiyattü okuruz

Ayağa kalkarak kıyama dururuz

yatsi-namazi-nasil-kilinir.jpg

3. REKAT

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secde'ye gideriz

4. REKAT

Ayağa kalkarak kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar secde'ye gideriz. Oturarak Ettehiyyatü ve Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN