Yedi maddelik düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı: Mobbinge karşı yeni önlemler

Yedi maddelik düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı: Mobbinge karşı yeni önlemler

Çalışanları psikolojik tacizden korumayı amaçlayan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Yedi maddelik düzenleme, işverenlere sorumluluklar yüklerken, mağdurlar için başvuru mekanizmalarını genişletiyor ve farkındalık çalışmalarını artırmayı hedefliyor.

İş yerlerinde çalışanlara yönelik psikolojik tacizin önlenmesi amacıyla hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yedi maddeden oluşan düzenleme, işveren ve yöneticilere önemli sorumluluklar yüklerken, mağdurların haklarını koruyacak yeni mekanizmalar getiriyor.

Genelgede, çalışanların sistematik ve kasıtlı psikolojik tacize maruz bırakılmasının önlenmesinin zorunluluk olduğu vurgulandı. İş yerlerinde huzurlu bir çalışma ortamının sağlanması için işverenlerin ve yöneticilerin sorumluluğuna dikkat çekildi.

MOBBİNG MAĞDURLARI NEREYE BAŞVURABİLİR?

Psikolojik tacize maruz kalan çalışanlar, ALO 170, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve TBMM Dilekçe Komisyonu gibi çeşitli mercilere başvurabilecek. Genelge, mağdurların hak arama sürecini kolaylaştırmayı ve bilinçlendirme çalışmalarını artırmayı amaçlıyor.

Genelgede, mobbing ile mücadelenin işverenler ve yöneticiler tarafından öncelikli olarak ele alınması gerektiği ifade edildi. İş yerlerinde çalışanların bilinçlendirilmesi ve psikolojik tacize karşı farkındalık kazanmaları için eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasının önemine değinildi.

PSİKOLOJİK TACİZLE MÜCADELE KURULU YENİDEN YAPILANDIRILDI

Düzenleme kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" yeniden yapılandırıldı. Bu kurul, ülke genelinde politikalar geliştirecek, eğitimleri koordine edecek ve kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetleri yürütecek.

ÖZEL HAYATIN KORUNMASI VURGULANDI

Genelgede ayrıca, iş yerlerinde yürütülecek soruşturmalarda çalışanların özel hayatlarının korunmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. Psikolojik tacizle mücadelede hassasiyetle hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

MOBBİNGE KARŞI ETKİN MÜCADELE DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yeni genelge ile birlikte iş yerlerinde psikolojik tacizin önlenmesi konusunda daha sıkı önlemler hayata geçirilecek ve çalışanların haklarının korunmasına yönelik adımlar güçlendirilecek. İşverenlerin yükümlülükleri artırılırken, mağdurların başvurabileceği yeni mekanizmalarla desteklenmesi sağlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN