Yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı! Kök aylıklar da yükselecek

Yeni düzenleme gündemde: Yaşa göre emekli maaşı! Kök aylıklar da yükselecek

Emekli maaşlarında yeni düzenlemeye gidileceği iddia edildi. Düzenlemenin tarihi de aşağı yukarı belli oldu. Planlanan yeni sistemle kök aylıklar yeniden düzenlenecek, taban aylıkta ise emeklilik yaşı esas alınacak. İşte detaylar...

Emeklilere maaşlarına zam beklerken İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler kapsamında taban aylıkta emeklilik yaşının esas alınması bekleniyor. Ayrıca iktidara yakın kaynaklar, 10 bin TL altı maaş alan emeklilerin kök aylıklarının da düzenlenmesi için çalışma başlatıldığı ileri sürüldü.

EMEKLİ KÖK MAAŞINA ZAM YAPILACAK MI?

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, emekli kök aylığının en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL bandına çıkarılması için çalışmalara 2024 Haziran ayından önce başlanması bekleniyor. Üzerinde durulan formüllerden biri de vatandaşın emekli olduğu yaşa göre taban aylığın belirlenmesi oldu. Söz konusu düzenleme eğer uzlaşıya varılırsa çalışma hayatını tekrar kurgulaması öngörülen yeni İş Kanunu'na eklenecek. Bu kapsamda emeklilik hakkı ve yaşı gibi olguların da sil baştan tanımlanabileceği ifade edildi.

EMEKLİ AYLIĞI ARTAR MI, EMEKLİ MAAŞINA ZAM YAPILIR MI?

Emeklilere, sigorta primi ve sigorta gün sayısından bağımsız olarak emekli olunan yaşa göre standart taban aylık bağlanması sağlanmasını amaçlayan seçenek de masada. Bu seçeneğin benimsenmesi halinde, emeklilik için gereken sigorta gün sayısı ve pirim ödemelerinden bağımsız olarak emekli olunan yaşa göre en düşük emekli maaşı tabanı belirlenecek. Emekli olan kişi bu tabanın altında maaş alamayacak. Yani 59 yaşında emekli olan bir vatandaş en düşük 17 bin TL emekli maaşı alacak. Bu rakam sigortalı çalışma süresi ve prim ödemesi gibi etkenlerle daha da artabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Halihazırda 16 milyonu aşan emeklilerin 13 milyona yakını asgari ücretin altında aylık alırken, 6 milyon emekli ise en düşük maaş olan 10 bin TL ile hayatını geçirmeye çalışıyor. Habere göre; Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilerin taban aylıklarını 10 bin TL'ye yükseltmek için de düğmeye bastı.

Yeni düzenleme ile en düşük emekli kök aylığı 10 bin TL'ye çıkmış olacak. Düzenleme gerçekleşirse 10 bin TL'nin altında emekli aylığı alan 6,5 milyondan fazla emekli, zammını 10 bin TL üzerinden alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN