Yerli ve milli radar hizmete başladı! 22 metreden tespit ediyor, doğal afetlerde DAR kullanılacak

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen DAR göreve başladı! 6 Şubat depremlerinde 50’den fazla hayat kurtarmıştı. Geliştirilmiş teknolojisiyle 22 metreden tespit edebiliyor. O belediyenin bünyesine alındı. Doğal afetlerde DAR kullanılacak...

Türk savunma sanayii firması STM tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve 6 Şubat Depremlerinde 50’den fazla vatandaşın enkaz altından sağ olarak çıkarılmasını sağlayan “STM Duvar Arkası Radar (DAR)” sistemi, güncellenen konfigürasyonu ile Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nde göreve başladı. Bu önemli teknoloji, Denizli İtfaiye Teşkilatı tarafından envanterine kazandırılan ilk itfaiye cihazı oldu.

STM'NİN SAVUNMADAN SİVİL ALANA GEÇİŞİ

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, savunma alanında geliştirdiği ileri teknolojileri sivil kullanım alanına taşımaya devam ediyor. Bu kapsamda, STM Duvar Arkası Radar (DAR) sistemi, güncellenen konfigürasyonu ile Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nin envanterine dahil edildi. STM, itfaiye personeline DAR’ın kullanım eğitimlerini vererek sistemi arama kurtarma çalışmalarında aktif hale getirdi.

STM GENEL MÜDÜRÜ ÖZGÜR GÜLERYÜZ'DEN AÇIKLAMALAR

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, DAR’ın geliştirilme sürecine ilişkin önemli bilgiler verdi: “Türkiye’de 2015-2016 yılları arasında yaşanan Hendek-Barikat operasyonlarının ardından, güvenlik güçlerimizin, meskun mahal çatışmalarında kullanmak üzere, bir cihaza ihtiyacı oluştu. Evlere ve binalara girmeden, o evin içinde teröristlerin olup olmadığını anlamak için, duvarın arkasını gösteren bir radar teknolojisi milli imkanlarla STM tarafından 2017’de geliştirilmeye başlandı. Çok kısa bir süre içinde STM tarafından geliştirilen DAR, güvenlik güçlerimizin özel operasyonlarında özellikle hücre evi baskınlarında, rehine kurtarma operasyonlarında kullanılması için teslim edildi. Böylece, kapalı mekanda, duvarın arkasındaki tehdit önceden algılanarak, ona göre bir önlem alınması sağlandı ve olası can kayıplarının önüne geçti. Hatta bazı önemli operasyonlarda hücre evinde saklanan üst düzey teröristlerin, duvar arkasında saklandığı yeri tespit ederek, yakalanmasını sağladı.”

Güleryüz, DAR’ın savunma amaçlı geliştirildiğini ancak sivil alanlara da uyarlandığını belirterek, “DAR’ın deprem, yangın, çığ gibi afetlerde etkin rol oynayacağını değerlendiriyorduk. Geçen yıl yaşadığımız depremin ardından bölgeye hızlı bir şekilde giderek, içlerinde bebek, çocuk ve kadınların da yer aldığı 50’yi aşkın kişiyi DAR ile kurtardık. Halihazırda Jandarmamızın envanterinde yer alan DAR’ı, büyük bir fedakarlıkla her sahada görev yapan itfaiye teşkilatlarımızın envanterine kazandırmış olduk. Denizli Büyükşehir İtfaiyesi, arama kurtarma çalışmaları ve yangınlarda çok önemli bir milli kabiliyeti bünyesine almış oldu. DAR’la ilgilenen farklı illerin itfaiye teşkilatları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız ülkemizdeki diğer itfaiye teşkilatlarına ve ulusal-uluslararası arama kurtarma ekiplerinin envanterine DAR’ı kazandırmak ve ülkemizin doğal afetlere hazırlık seviyesini yükseltmek” dedi.

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN ZOLAN'DAN DESTEK

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, STM DAR’ın itfaiye teşkilatlarına kattığı değeri vurgulayarak, “Bir hayatın kurtarılmasına vesile olan dünyayı kurtarmış demektir. Allah’ım afet, kaza, bela vermesin ancak olduğunda da hazırlıklı olmamız, STM DAR gibi hayati derecede önemli ekipmanlarla olaylara müdahale etmemiz gerekiyor. Denizli olarak birinci derece deprem bölgesinde olduğumuzu da düşünürsek olmazsa olmaz bir ekipmanı envanterimize kattığımızı düşünüyorum. Denizli Büyükşehir İtfaiyemiz bayram, seyran demeden yılın 365 günü milletimizin hizmetinde olmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

STM DUVAR ARKASI RADAR (DAR) ÖZELLİKLERİ

DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyaller kullanarak, kapalı mekanlarda bulunan sabit ve hareketli hedeflerin konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde ediyor. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve iç güvenlik operasyonları gibi askeri senaryolarda kullanılan DAR, deprem, çığ, yangın gibi afetlerde de arama kurtarma faaliyetlerinde aktif rol oynuyor. 6 Şubat Depremlerinde, DAR ile 50’den fazla kişi enkaz altından sağ kurtarıldı.

DAR, RF sinyalleri ile duvarın arkasında, 22 metre derinlikteki canlıların konumunu tespit edebiliyor. 6,5 kg ağırlığındaki DAR, tek kişi tarafından taşınabilir ve uzaktan kumanda edilebilir özelliklere sahip. Ayrıca, batarya teknolojisi ile 4 saatten fazla kesintisiz görev yapabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN