Aydınlılar para kazanmanın kolay yolunu buldu. Aydınlıların yeşil altını hem bölgeye hem de çiftçiye kazandırmaya devam ediyor. Bu işe gönül verenler ise günde 2 bin TL’yi 30 günde ise 60 bin TL'yi cebine koyuyor. Bu işi yapanların kazançları da da devlet memuru maaşları ile yarışıyor.
Türkiye'nin enginar cenneti Aydın'da hasat süreci başladı. Hem faydası ile hem de getirisiyle yeşil altın olarak bilinen enginar, bölgenin geçim kaynağı oluyor. Aydın'da enginar soyucuları sezonda en çok aranan kişiler arasında yer alırken günlük kazançları da bu işi cazip bir hale getiriyor. Görüldüğü kadar kolay olmasa da enginar soyucuları yaptığı işin kazancına da fazlasıyla alıyor.
40 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR
Aydın'da yetişen enginarları soymaya ise Ankara Güdül'de yaşayan 74 yaşındaki Hüseyin Arslan ve ekibi yetişiyor. Enginar soymak görüldüğü kadar kolay olmasa da 40 yıldır ekibi ile birlikte bu işi yapan Hüseyin Arslan, “25 kişilik bir ekibim var, hepsi buraya daha gelmedi. Firmalara ekiple soyum işi yapıyoruz. Haziranın sonu temmuz ayının başına kadar buradayız. Ücretler adet başına belirleniyor. Bazısı günde 500 tane soyabiliyor. Sabah 6’dan akşam 6’ya kadar devam ediyor. Bıçakla yapıyoruz bu işi, biraz tehlikeli” dedi.
ENGİNAR DA HASAT BAŞLADI
Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, enginar hasadının devam ettiğini dile getirdi. Enginarın soyulma işleminin 15 gün öncesinde başladığını dile getiren Kendirlioğlu, farklı il ve ilçelerden bu iş için gelen birçok kişi olduğunu aktardı. Enginar Kooperatifi olduğuna dikkat çeken Kendirlioğlu, “E-ticaret vasıtasıyla enginarı satan işletmeler köylerimizde var. Kadın girişimciler var. Burada büyük bir sektör oluştu. Kadın girişimciler burada çalışarak katma değer yaratıyor. Verim sıkıntısı yaşamadık. Aydın’da şu an takriben 7000 dönüm civarında enginar çiftçimiz var. Çiftçimiz gelirinden memnun. Maliyetler çok ama satışlar olduğu için büyük sorun yok. Enginar karaciğer dostudur çok tüketilen bir ürün olduğu için talep fazla.” sözlerini dile getirdi.
GÜNDE 1000 TANE SOYUYOR
İlaçsız ve gübresiz bir şekilde üretilen enginarları soymak için kolları sıvayan çalışanlar ise günde 1000 civarında enginar soyabiliyor. Yapımı oldukça zor ustalık gerektiren enginar soyuculuğu hemen öğrenilecek bir iş olarak da görünmüyor. Adet usulü ile çalışan işçiler ne kadar çok soyarsa o kadar çok kazanıyor. Geçtiğimiz yıl 87 kuruşa anlaşan çalışanlar bu yıl adet başına 1,5 TL'den anlaştı.
Bilek gücü iyi olan kişilerin enginar soymak için geldiğini belirten Enginar Kooperatifi Başkanı Kenan Kaçar, “Bizim 200 dönüm enginarımız var. Biz her gün günlük 1000-1500 enginarı internetten pazarcılara veriyoruz. İşçiler soyum başı para alıyor. Şu an 1.5-2 lira arası fiyat belirlendi. Kimi 500 kimisi 1500 taneye kadar soyabiliyor.” dedi.
Bu işe esas yapanların Ankara Güdül'den geldiğini ifade eden Kaçar, İstanbul'da pazar yerlerinde soyum yapanlar olduğunu da aktardı. Haziran başına kadar süren işlerde 25 kişinin altına düşmemek suretiyle ilerlediklerini ifade eden Kaçar, bilek gücü iyi olan gençlerin bu işte olduğunu belirterek işin tehlikesine de değindi.
YALNIZCA KADINLAR ÇALIŞIYOR
Yeşil altın hasat süreci devam ederken bu ürünleri tek tek ayıklayanlar da sezon boyunca çalışıyor. Engin Dinar üretim merkezi Aydın'da Efeler Belediyesi'nin açtığı enginar fabrikasında da yalnızca kadınlar çalışıyor. 65 kadının görev aldığı fabrikada %100 kadın emeği ile ürünler tüketiciye ulaştırılıyor. 22 yılı Mart ayında kurulan fabrikadan çıkan ürünler ise Efe Bakkal’da satışa sunuluyor. Bu ürünlerin kabulden başlanarak, ürünlerin işlenmesi, soyulması, etiketlenmesi, depolanması ve sevkiyat gibi üretimin her aşamasında 65 kadın çalışıyor.
Fabrikada 2 yıldır faaliyet gösteren Nebahat Kahraman, günde 400-500'e yakın enginar çanağı çıkarttıklarını belirterek sezonla birlikte enginarın işlenmeye başladığını vurguladı.