Yeter ki gündem değişsin

Yeter ki gündem değişsin

Salgına karşı kapanma tedbirlerine 'içki yasağı'nın dahil edilmesi günlerdir tartışma konusu. İktidar kanadından her gün yapılan açıklamalarla sürekli gündemde tutulan girişimin muhalefete göre gerekçesi: 128 milyarın, yolsuzlukların, Biden'a cevap verilememesinin, lebalep sorumsuzluğunun, aşı fiyaskosunun ve desteksiz kapanmanın tartışılmasına engel olmak.

İçişleri Bakanlığı'nın kapanma genelgesinde bulunmamasına karşın 17 gün boyunca içki satışını yasaklama girişimi, günlerdir süren gerilimin ardından resmiyete döküldü. Tekeller birçok şehirde valilik tarafından il hıfzıssıhha kurulu kararlarıyla kapatıldı.

Market, bakkal ve büfe de içki satılması yasaklandı. Reyonlara çeşitli engeller konuldu. Karara uymayanlara adli ve idari ceza verileceği açıklandı.

AYASOFYA ESKİ İMAMI YİNE TWITTER'DA 'SAHNE ALDI'

Hassas süreçte 'yaşam tarzına müdahale, anayasaya aykırı' itirazlarını çok fazla dile getirmeyen muhalefete göre, yaratılan gerilimin nedeni gündemi saptırma çabası. Ekonomi, salgın ve dış politikadaki kriz başlıklarına vurgu yapan muhalefet 'cambaza bak' stratejisi karşısında gerçek gündeme dikkat çekmeyi sürdürdü. Öte yandan Ayasofya eski imamı da "Haram ettiğiniz vergilerinizden hepinize kaliteli pamuk aldım" paylaşımıyla tepki çekti.

01-001.jpg

ALKOL YASAĞININ AMACI GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK

'Tam kapanma' tedbirleri kapsamına içki satışı yasağının da getirilmesi 'yaşam tarzına müdahale' tartışmalarını yeniden başlattı. Hükümet resmi karar olmamasına rağmen valilikler aracılığıyla kararı uygulamaya başladı. Duruma sert tepki gösteren muhalefet ise iktidarın hamle ile 'MB'nin eriyen 128 milyar dolarını, yolsuzlukları, Biden’a ‘soykırım’ cevabı verilememesini, lebalep sorumsuzluğun, aşı fiyaskosu ve desteksiz kapanmanın’ konuşulmasını engellemeye çalıştığını söylüyor.

Korona salgınına karşı alınan 17 günlük tam kapanmanın tedbirleri arasına alkol satışına da yasak getirilmesi tartışmaları sürüyor. Sosyal medyada uygulamaya gösterilen tepki gündem olurken alınan karar Türkiye'de dönem dönem canlanan "Yaşam tarzına müdahale" tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Bir haftadan beri gündemden düşmeyen kararın ilk önce olduğu belirtildi. Ardından Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kişisel Twitter hesabında "Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun" paylaşımında bulundu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de yasağın söz konusu olmadığını satışın sürdüğünü açıkladı.

Konunun sorulduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" dedi. Ardından İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı üstü kapalı bir şekilde alkol satışının yasak olduğunu ifade edildi.

VALİLİKLER YASAĞA BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı'nın resmi kapanma genelgesinde bulunmamasına karşın 17 gün boyunca içki satışını yasaklama girişimi, günlerdir süren gerilimin ardından dün valilikler aracılığıyla resmiyete döküldü. Tekeller birçok şehirde valilik tarafından il hıfzıssıhha kurulu kararlarıyla kapatıldı, market, bakkal ve büfe de içki satılması yasaklandı. Bursa, Antalya, Kütahya ve Kayseri’nin ardından İzmir’de de valilik eliyle alkollü içeceklerin satışı yasaklandı. Reyonlara çeşitli engeller konuldu. Karara uymayanlara ceza verileceği açıklandı.

ESKİŞEHİR’DE İÇME DE YASAK

Eskişehir il sınırları içinde umuma açık yerlerde ruhsatlı olsa da içki satışı yasaklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla Eskişehir ili hudutları dahilinde umuma mahsus yerlerde alkollü içeceklerin içilmesi yasaklandı. Kararda, bu yasağa uymayanlar hakkında cezai işlemi yapılacağı da yer aldı.

GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR

Hassas süreçte 'yaşam tarzına müdahale, anayasa aykırı' itirazlarını çok fazla dile getirmeyen muhalefete göre yaratılan gerilimin nedeni gündemi saptırma çabası. Ekonomi, salgın ve dış politikadaki kriz başlıklarına vurgu yapan muhalefet ‘cambaza bak’ stratejisi karşısında gerçek gündeme dikkat çekmeyi sürdürdü. Öte yandan Ayasofya eski imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın da tartışmaya tuz biber oldu. "Haram ettiğiniz vergilerinizden hepinize kaliteli pamuk aldım" paylaşımı yapan Boynukalın'a sosyal medyadan tepki yağdı. Tepkiler sonrası Ayasofya Eski Baş İmamı hesabını kapatmak zorunda kaldı.

AMAÇ DİKKATİ BAŞKA TARAFA ÇEKMEK

İYİ Parti lideri Meral Akşener, alkol satışı yasağına ilişkin "Bu tartışmalar cambaza bak tartışmasıdır. Çünkü zaten esnafın alkol satanı da satmayanı da iflasın eşiğinde. Alkol satmayana ne yapılacak onunla ilgili bir bilgi var mı? Yok" dedi. Akşener şöyle devam etti: "Biz asıl mevzuları kapatmak üzere ortaya konan bu tür tuzaklara düşmememiz lazım. Bu tarz davranışlarla dikkatler vatandaş nezdinde başka bir tarafa çekilip orada başka bir hava doğurulmaya çalışılıyor."

YASAK YAŞAM TARZINA MÜDAHALE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise "AKP günlerdir pandemiyi bahane ederek çıkardığı 'tekel yasağı' üzerinden ülkede yeni bir gündem belirlemeye çalışıyor, salgını bahane ederek insanların yaşam tarzlarına doğrudan müdahale ediyor. Anayasa’da belirlenmiş haklar genelgelerle sınırlanamazken, günlerdir yasak açıklamaları yapılıyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN