Yılda 7 kez toplanıyor! Herkes onu ‘kırmızı elmas’ olarak biliyor! Tarlada 40 TL’den alıcı buluyor!Avrupalılar ton ton götürüyor

Yılda 7 kez toplanıyor! Herkes onu ‘kırmızı elmas’ olarak biliyor! Tarlada 40 TL’den alıcı buluyor!Avrupalılar ton ton götürüyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde herkes ona “Kırmızı Elmas” diyor yılda 7 kez toplanarak sofralara ulaşıyor. Yediveren ismi ne sonuna kadar hak ediyor 3000 dekar alanda 35.000 ton rekolteye ulaşması bekleniyor. Tarlada fiyatı ise 35-40 TL'den alıcı buluyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'nin dört bir yanında farklı alanlarda üretim gerçekleştirilirken Bursa'nın İnegöl ilçesinde kırmızı elmas olarak bilinen çilek hasadı başladı. Mahallenin tek geçim kaynağı olarak bilinen çilek hasadında ürünlerin Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Günlüğü 700 TL'ye çalışan kadın işçiler tarafından toplanan çileklerin tarlada fiyatı 35 ila 40 TL arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor. İlk hasat mayın ayında yapıldı, 7. hasada kadar hiç durmaksızın çalışılacak. Aralık ayına kadar ürün alınıyor. İşte tüm detaylar…

KURŞUNLU ÇİLEĞİ YÜZ GÜLDÜRDÜ

Çilek tarlalarında incelemelerde bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Kurşunlu Mahallesi'nde çilek hasadı başladı. Yakınımızda Eymir, Çitli, Hasanpaşa, Kınık, Özlüce gibi köylerimizde çilek üretimi yapıyor. Fakat bunun yüzde 70'i Kurşunlu Mahallesi'nde yapılıyor. Dolayısıyla bunun başlangıcı da burası olduğu için merkezi de burası olduğu için burayı söylüyoruz" sözlerini dile getirdi.

kursunlu-cilek.jpg

Bugünün şartlarında çilek üreticilerinin memnun olmadığını ifade eden Çelik, hasadın mayıs ayı ile başlayıp kasım ayı sonuna kadar devam ettiğini vurguladı. Bu süreç içerisinde fiyatların ilk çıktığı zaman 40 ila 50 TL civarında olduğunu belirten Çelik, çileklerin bollaşması ile birlikte 25 TL'ye kadar fiyatların düştüğünü söyledi.Geçtiğimiz yıl Çilek fiyatlarının aynı bantta olduğunu belirten Çelik, çiftçinin parayı Ağustos ayından sonra daha çok kazandığını aktardı. Eylül, ekim, kasım aylarında Çilek daha yüksek fiyatlardan satılırken üretici de daha çok kazanıyor.

ÜRETİCİ MEMNUN OLMADI

Geçtiğimiz yıla oranlı çilek fiyatlarının aynı bantta seyrettiğini dile getiren Çelik, “Bugünkü şartlarda çilek üreticimiz memnun değil. Geçen senede çilek aynı bu parayı yapıyordu. Burada halimiz var. Ülkenin her yerine arabalar kalkıyor buradan. Bugünde aynı parayı yapıyor geçen seneki fiyatla. Mazot, ilaç, işçi yevmiyelerini özellikle çiftçinin belini çok bükmeye başladı. Bugün burada 750 TL'den aşağı işçi yok. İşte bunların yemeği ve ek gelirleri de var. Dolayısıyla artık geçmişteki gibi değil. Biraz sıkıntılı süreçte üretim yapmaktayız." dedi.

kursunlu-cilegi.jpg

AVRUPALILAR BAĞIMLISI OLUYOR

Bölgede 13.000 dekarlık alanda çilek üretimi yapıldığını dile getiren Sezai Çelik, bunun 11 bin dekarının Kurşunlu Mahallesi'nde yapıldığını ifade etti. Çiftçilerin ürünlere iyi bakması durumunda 35-40.000 ton civarında çilek üretimi yapılabildiğini vurgulayan Çelik, bölgede yaklaşık 1 milyar 100 milyon TL civarında gelir sağlandığını aktardı.

Kurşunlu Mahallesi'nde 500 Çiftçi Bu işle uğraşırken çevre köylerde hesaba katıldığında 800 civarında çiftçinin çilek ürettiğini dile getiren Çelik, yediveren cinsi çileklerin Mayıs ayında toplanmaya başladığını ve Kasım sonuna kadar tünel dediğimiz naylonların içerisinde yetiştiğini vurguladı.

cilek-hasat-1.jpg

Sezai Çelik, "Avrupa, Rusya ve Gürcistan'a çilek ihracatı yapıldığını belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Hedefimiz daha fazla ülkelere ihracat yapmak. Bu konuda da sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız soğutma sistemleri. Tıra yüklemeden önce soğutup yüklemeniz gerekiyor. O anlamda bölge olarak ihtiyacımız var. Ayrıca halimiz yetmemeye başladı" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN