Yine bir kâbus gecesi

Yine bir kâbus gecesi

Orman yangınları Türkiye’ye geçen yıl felaketi yaşatırken ilk kıvılcım Marmaris’e düştü. Gece yükselen alevlere havadan müdahale sabah saatlerinde başladı. Ateş kapanındaki evler tahliye edildi, bin 439 futbol sahasından daha fazla alan küle döndü. Yaz boyunca pusuda bekleyecek tehlikeye karşı uçak ve helikopter filosunun daha da güçlendirilmesinin bir aciliyet olduğu vurgulandı.

OĞUZ BAKIR

Ortak miras olan ormanlar geçen yılki yangınlarda küle dönerken kâbus Muğla’da geri döndü. Marmaris Bördübet’te akşam başlayan yangın rüzgârın etkisiyle yayıldı. Binden fazla personel alevlere karadan müdahale ederken 20 helikopter, 14 uçak havadan destek verdi. ‘Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ ilan edilen sahanın yüzde 20’si alevlere teslim oldu. Orman Bakanı Kirişçi bin 28 hektar alanın etkilendiğini açıkladı.

‘GEÇEN YILDAN DERS ALINMADI YİNE ETKİLİ MÜDAHALE GELMEDİ’

Programını erteleyip afet bölgesine gitmek isteyen Kılıçdaroğlu’nun uçağının Dalaman’a inişine ‘yoğunluk’ olduğu gerekçesiyle izin verilmediği ileri sürüldü. Muğla Başsavcılığı soruşturma başlatırken ilk büyük sınava eleştiriler geldi. CHP’li Mürsel Alban, bakanlığa “Bu yılki ihaleyi neden sonuçlandırmadınız?” sorusunu yöneltti. CHP’li Burak Erbay da alevlere etkin müdahale edilmediğini savundu.

İLK ATEŞ MARMARİS'E DÜŞTÜ

Orman yangınları geçen yıl Türkiye’nin yüzbinlerce hektar milli varlığını küle çevirirken bu yıl ilk ateş Marmaris’e düştü. Yangına yakın yerleşim alanındaki çok sayıda ev tahliye edilirken, akşam saatlerinde başlayan yangına havadan müdahale sabah başladı. CHP’li Mürsel Alban “Yangın söndürme ile ilgili gece görüşlü helikopterleri, uçakları neden almadınız?” sorusunu yöneltti. Eski THK Başkanı Erdoğan Karakuş “Uçaklar gece görüş gözlüğüyle teçhiz edilirse gün ışığı olmadan da müdahale edilebilir” dedi.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde salı akşamı ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın devam ediyor. Yangına çeşitli illerden gelen çok sayıda arazözün yanı sıra bin 500’e yakın işçi müdahale etti. Ekipler, rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor. Gece boyuncu karadan müdahalenin yapıldığı yangında, 363 araç, 39 iş makinesi görev yapıyor. Orman Genel Müdürlüğü de havanın aydınlanmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçaklık hava gücüyle Marmaris’teki yangına müdahaleye başladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

‘MANZARA ÇOK KORKUTUCU, ÜRKÜTÜCÜ DEĞİL'

Burada konuşan Bakan Kirişçi, “Helikopterle yukarıdan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu, ürkütücü değildi. Fakat buradaki sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli ve daha temkinli olmamızı gerektiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız da büyük bir titizlikle devam ediyor.” diye konuştu. Bakan Kirişci, yerleşim yerlerine 3,5 - 4 kilometrelik bir mesafe bulunduğunu ancak yangın başladığı andan itibaren ekiplerce yerleşim alanları ile yangın bölgesi arasında yol açma çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

‘GECE GÖRÜŞLÜ UÇAKLARI NEDEN ALMADINIZ?'

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, gün için yaptığı açıklamada “Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 futbol sahası) bir alanın etkilendiğini tespit etmiş durumdayız.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise süren orman yangınına etkin şekilde müdahale edilmediğini öne sürdü. Alban, yangına akşam saatlerinde havadan müdahale edilmemesini eleştirerek, “Geçen yıldan bir ders alınamamış anlaşılan. Biz şunu defalarca söyledik Orman Bakanı’na, bu ülkeyi yönetemez olan iktidara: Siz, bu yangınlarla mücadele ile ilgili bu yılki ihaleyi neden sonuçlandırmadınız? Yangın söndürme ile ilgili gece görüşlü helikopterleri, uçakları neden almadınız? Bir an evvel buraya gece görüşlü helikopterlerin ve uçakların gelmesi lazım” dedi. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi.

GECE GÖRÜŞ GÖZLÜKLERİYLE GÜN IŞIĞI OLMADAN MÜDAHALE EDİLEBİLİR

ESKİ THK BAŞKANI ERDOĞAN KARAKUŞ: Bildiğim kadarıyla bizim uçaklar daha oraya gitmedi gibi görünüyor. Gece görüş gözlüğü ile teçhiz edersen uçakları veya helikopterleri rahatlıkla gece de müdahale edebilir. THK uçakları Türkiye’nin arazi şartlarına uygun ve en büyük uçaklardır

THK DENETLEME KURULU BAŞKANI BAYRAM DUMAN: Uçakların 1 Temmuz’da müdahale edeceğini biliyorum. Bunun nedenini de kayyum heyeti açıklamıştı. Gece uçuşu özelliği yoktur uçaklarımızın. 4 yıldır THK uçaklarına görev verilmiyor. Eski Orman Bakanı görev vermedi. Her ne hikmetse bu sene görev verdiler. Bizim uçaklarımız çok kısa zamanda yangını söndürür. 3 tonluk 11 tane duruma hazır uçağımız var.

23-haziran-2022-kapak.jpg

YANGIN HAZIRLIĞINI BİTİRİN

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, orman yangınlarına yetersiz müdahale tartışmalarına sosyal medyadan katıldı. Karamollaoğlu “Marmaris’te çıkan yangından etkilenen bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yangının bir an evvel kontrol altına alınmasını temenni ediyorum. Orman yangınları ciddiyetle ele alınmalı, muhtemel tüm yangınlara karşı gerekli ve yeterli hazırlıklar hızla tamamlanmalıdır” çağrısında bulundu.

BU İKTİDAR KADAR BECERİKSİZ BİR İKTİDAR GÖRMEDİM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın’da toplu açılış töreni’nde konuştu. “Ödediğiniz verginin her kuruşunun geri dönmesini istiyorsanız yapacağınız tek şey var, bize katılacaksınız. Bize katılın, cumhuriyeti ikinci yüzyılda demokrasi ile taçlandıralım’’ diyen Kılıçdaroğlu “Elinizi vicdanınıza koyarak oy kullanın” çağrısını yineledi. Kılıçdaroğlu “Tek adam rejimini değiştireceğiz. Ne pahasına olursa olsun bu düzeni mutlaka değiştireceğiz. Saray beslemeleri 5-6 yerden maaş alıyorlar. Oligarklar var, köşeyi nasıl döndükleri biliyorum. Muhammed Ali’nin çiftliğini nasıl aldıklarını biliyorum” dedi. Marmaris’teki orman yangınına değinen Kılıçdaroğlu “Hayatımda bu kadar beceriksiz bir iktidar görmedim. 27 yıldır kamuda çalıştım. Başbakanlar, bürokratlar vardı. Yangın çıkacak diye hazırlık yaptıklarını biliyorum. Bunların yatacak yeri yok. O sarayda oturan zatı oylarınızla emekli edeceğiz. Zorbalardan kurtulacak memleket” ifadelerini kullandı. Öte yandan Anadolu 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, Man Adası iddialarına ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada ilk kararında direnerek iki ayrı davada Kılıçdaroğlu’nun 489 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti. Kılıçdaroğlu’nun avukat Celal Çelik, mahkeme hakiminin talimat aldığını ileri sürdü.

YİNE UÇAK YOK SADECE POZ VAR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu. Akşener, Marmaris’teki yangını endişeyle takip ettiklerini belirterek müdahalede yetersizlik olduğuna dikkat çekti. İYİ Parti lideri, şunları söyledi: “Geçen sene yaşadığımız korkunç günlerin bir daha tekrar etmemesi için dua ediyoruz. Gelen bilgilere göre, yine uçak yok. Yine hazırlık yok. Yine kontrol odası pozları, bol miktarda hamaset var. İktidarı bir kez daha uyarmak istiyorum. Geçtiğimiz sene yüreğimizi yakan, nefesimizi kesen ve canlarımızı alan yangınları unutmadık. Siz de unutmayacaksınız. 13 makam uçağınız olmasına rağmen ‘Yangın söndürme uçağımız yok’ diyen kepazeliği unutmadık. Unutmayacak ve bu sefer çok daha geç olmadan gereken önlemleri alacaksınız. Bu sefer de beceriksizliğiniz, ihmaliniz ve hatanız yüzünden aynı felaketi yaşarsak bizim de milletimizin de iki eli, yakınızda olacak. Bunu da böyle bilesiniz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN