Yok yılından bolluk yılına... Zeytinyağında stoklar üreticilerin elinde patladı: Böyle giderse fiyatlar daha da düşecek

Yok yılından bolluk yılına... Zeytinyağında stoklar üreticilerin elinde patladı: Böyle giderse fiyatlar daha da düşecek

Zeytinyağı bu kez yok yılından bolluk yılına ulaştı! Stoklar, üreticilerin elinde patladı! Eğer böyle devam ederse zeytinyağı fiyatları daha da düşecek...

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, Türkiye'deki zeytinyağı sektörünün karşı karşıya olduğu zorluklara dikkat çekti. Uçar, ülkedeki zeytinyağı stoklarının fazla olmasının temel nedeninin dökme yağ ihracatındaki kısıtlamalar olduğunu belirtti. Geçmiş sezondan kalan binlerce ton zeytinyağının yanı sıra yeni sezon ürünlerinin de eklenmesiyle stokların aşırı bir artış gösterdiğini ifade etti.

STOKTA BEKLETİLEN ZEYTİNYAĞLARIN KALİTESİ DÜŞECEK

zeytinyagi-1.webp

ATO Başkanı, Türkiye'de zeytinyağı arzının kontrol edilmesi amacıyla getirilen kısıtlama kararının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, iç pazar dengesini sağlamak ve ambalajlı yağ ihracatını teşvik etmek amacıyla alınan bu kararın beklenen etkiyi yaratmadığını söyledi. Uçar, zeytinyağı stoklarının bekledikçe kalitesinin düşeceğini, bu durumun ise sektörde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtti.

ATO Başkanı'nın açıklamalarına göre, Türkiye'de yaklaşık 180 bin tonluk bir zeytinyağı rekoltesi beklentisi bulunuyor. Ancak bu miktar, iç tüketim düşüldükten sonra geriye sadece 200 bin ton zeytinyağı bırakıyor. Bu fazla miktardaki stokların değer kaybetmesi ve kalitesinin düşmesi endişe yaratıyor.

Zeytinyağındaki stok fazlalığının yanı sıra sektörde sahteciliğin arttığına dikkat çeken Uçar, yüksek fiyatların sahtecileri cezbettiğini ve Ayvalık zeytinyağı gibi coğrafi işaretli ürünlerin sahtelerinin piyasada dolaştığını belirtti.

Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek de stok sorununa değinerek, Ticaret Bakanlığı'nın dökme yağda uyguladığı ihracat kısıtlamalarının ellerindeki stokların birikmesinde önemli bir etken olduğunu ifade etti. Kürlek, zeytinyağının bekledikçe kalitesinin düştüğünü ve AB standartlarından uzaklaştığını belirterek, bu durumun çiftçileri olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Ayrıca, zeytin ağacı dikimlerinin hızlandırılması ve ağaç varlığının artırılması gerektiğini vurguladı.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI GERİLEDİ

Avrupa'nın zeytinyağı krizi ve Türkiye'ye etkileri | Ali Ekber Yıldırım'ın Kaleminden | Başka Ülkelerde Tarım, Gıda, İthalat ve İhracat, Zeytin ve Zeytinyağı

Son olarak, sektördeki firmaların ellerindeki stokları eritmek amacıyla kampanyalara başvurduğunu belirten sektör temsilcilerine göre, zeytinyağı fiyatları aralık ayında 500 liranın üzerine çıkarken, son bir ayda 400 ila 500 lira arasına geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN