Yeni yönetmeliğe göre, uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle ertelenmesi veya yolcunun varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde yolculara iç hat uçuşları için 100 euro, dış hatlarda ise 600 euro ödeme yapılacak. İşte detaylar...
Türkiye, hava yolu taşımacılığında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Son yıllarda faaliyete alınan havalimanları ve yeni nesil filolar sayesinde yabancılarda Türk hava yolu şirketlerini tercih ediyor.
Ancak artan talep beraberinde bazı rötar sorunlarına neden olabiliyor. Hava yolu taşımacılığında yaşanan rötar sorununa karşı yolcuları ilgilendiren çok önemli bir yönetmelik ise geçtiğimiz gün yayımlandı.
Yeni yönetmeliğe göre, uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle ertelenmesi veya yolcunun varış yerine 3 saat ve daha fazla sürede ulaştırılması halinde yolculara iç hat uçuşları için 100 euro tazminat ödenecek.
Yurt dışı uçuşlarda ise 1000 kilometreden kısa uçuşlarda 250 euro, 1500-3500 km arasında 400 euro, daha fazlası mesafe için 600 euro tazminat ödenecek. Peki, yolcu haklarımızı biliyor muyuz, tazminat her ertelemede alınabiliyor mu?
YOLCU HAKLARI NELER?
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, Avukat Kevser Yıldırım, uçuşun rötarlı olması durumunda yolcuya hizmet hakkı doğduğuna dikkat çekti. Av. Kevser Yıldırım, "2-3 saat arası gecikmelerde, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler, 3-5 saat arası gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, 5 saatten fazla gecikmelerde sıcak ve soğuk içecekler ile günün zamanına göre kahvaltı veya yemek, ilave sıcak ve soğuk içecekler ile ilave hafif ara yemeği hizmetini sağlamalıdır" dedi.
7 GÜN DETAYI
Av. Kevser Yıldırım, ertelemenin en az 5 saat olması durumunda ise, şunları söyledi:
"Yolcunun konaklaması durumunda havalimanı ile otelin arasındaki ulaşım hizmetini de hava yolu firmasının karşılaması gerekiyor.
Seyahatin gerçekleştirilmeyen bölüm veya bölümleri ile yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık herhangi bir anlamı kalmaması durumunda seyahatin gerçekleştirilen bölüm veya bölümleri için, bilet ücretinin tamamının satın alınmış olduğu fiyat üzerinden nakit olarak veya elektronik banka havalesi en geç yedi gün içinde iade edilmesi gerekiyor.
Ayrıca yolcunun seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmesini sağlayacak bir dönüş uçuşunun ücretsiz sağlanması gereklidir."
YARGI YOLU AÇIK
Avukat Hadi Dündar ise 15 dakika ya da daha az rötar durumunda yolcunun tazminat gibi bir hakkı olmadığını belirterek, "Uçuşlarda 30 dakika rötar durumunda genellikle herhangi bir tazminat söz konusu değildir. Ancak bazı hava yolu şirketleri bu durumda bile belirli bir özür hakkı sunabilir. 3 saat ve üzeri rötar durumlarında ise yolcular genellikle tazminat alma hakkına sahip olurlar. Bu durumda yolcular, tazminatın yanı sıra konaklama ve yiyecek-içecek hizmetlerinden de faydalanabilirler" ifadelerini kullandı.
Av. Hadi Dündar, "Uçağın temizliği, personel eksikliği, teknik arıza, kule ile olan sorunlar ya da havaalanı yönetiminden kaynaklanan sorunlar yolculara yansıtılmayacaktır" derken, yolcuların bu sebeplerden dolayı mağdur edilmeleri durumunda da tazminat hakları olduğunu ve bunu hava yolu firmasından talep etmesi gerektiğini de söyledi.