Zeytin hasadında artık işçiye gerek yok! Onca kişinin işini tek bir makine yapıyor: Makineli zeytin hasadından ilk görüntüler

Zeytin hasadında çığır açan gelişme! Artık hasat için işçiye gerek yok. Öyle bir makine yapıldı ki onca kişinin işini tek bir makine yapıyor. Sadece sürücü bir günde 140 ağacı hasat edebiliyor. Makineli zeytin hasadından ilk görüntüler geldi! İşte o görüntüler...

Aydın'ın Karacasu ilçesinde zeytin hasadında devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. İlk kez kullanılmaya başlanan traktöre takılan perdeli zeytin hasat makinesi ile üreticiler, işçiye gerek kalmadan zeytin hasadını gerçekleştirebilecekleri bir döneme adım attı. Yapılan açıklamaya göre, girişimci Yılmaz Gümüş'ün Aydın distribütörlüğünü aldığı bu makine, zeytin üretiminde devrim niteliğinde bir değişikliğe işaret ediyor.

GÜNDE 250 AĞACI HASAT EDİYOR

Ses'in haberine göre yurtdışında kullanılmaya başlanan traktör arkasına takılan perdeli zeytin hasat makinesinin Aydın'da ilk kez Karacasu'da kullanılmaya başlandığı belirtildi. Gümüş, bu makine sayesinde sadece traktörü kullanan bir kişinin tek başına zeytin hasat edebileceğini söyleyerek "Günde 250 ağacı hasat etmek mümkün. 100 dekar arazisi olan bir üreticiyi yılda 300 bin lira olan işçi maliyetinden kurtarıyor. İlk ürünümüzü sattık. Soranlar var. Hem eğitim vereceğiz hem satışını yapacağız. İlçemize hayırlı olsun" dedi.

Gümüş, makinenin Aydın'da ilk defa Karacasu'ya girdiğini belirterek, Muğla ve Manisa gibi bölgelerde de kullanıldığını vurguladı.

HASAT MAKİNESİNİN ÖZELLİKLERİ

Yılmaz Gümüş, İspanya'dan ithal edilen bu markanın Türkiye distribütörlüğünü Hatay'da bulunan bir markanın Aydın distribütörlüğünü alarak gerçekleştirdiğini söyleyerek "Türkiye distribütörlüğü Hatay'da olan markanın Aydın distribütörlüğünü aldım. Kendim de kullanıyorum. Yaykın'dan da bir müşterimize sattık. Şu an hem satacağız hem göstereceğiz. Kendim araştırdım, girişimde bulundum ve hem ilimize hem de ilçemize bu makineyi kazandırmaya karar verdim. İthal olduğu için bu hasat sezonuna yetişmedi ama önümüzdeki sezon için soranlar var. Aydın'da bu makine ilk defa Karacasu'ya girdi. Muğla ve Manisa Akhisar'da kullanıldığını biliyorum. Makinenin takılı olduğu traktörü kullanan kişi tek başına başka kimseye ihtiyaç duymadan hasat yapabiliyor. 100 beygir ve üzeri traktörlere uyumlu bir makine. Geri geri çalıştığı için koltuğu dönen modellere daha uygun. Düz ve dikim aralığı 6 metreye 6 metre arazilerde kullanımı daha kolay. Kullanım kolaylığı için ağaçlara şekil verilmesi önemli. 100 dönüm üzeri dekar yeri olanlara büyük kolaylık sağlayacak. 100 dekarda 3 bin ağaç olur yaklaşık. Ağaç başına 15 kilo desen 45 ton zeytin yapar. 450 yevmiye gider. Bugün yevmiye kişi başı 600 lira. Bir hasat sezonunda gidecek 300 bin lira işçi gideri üreticinin cebine kalacak. Kullanmasını bilen ve işini randımanlı yapan biri günde 250 ağacı silkeler. Kullanıma ve ağacın yüküne de bağlı tabi" dedi.

Makinenin perdeli ve hazneli olduğunu dile getiren Gümüş, "Perdeli, hazneli. 250 kilo zeytin alıyor haznesi. Pompalar mevcut. Ağacı tutarak vibrasyon veriyor yani titreşim yapıyor. Ağaca zarar vermiyor. Pense ile ağacı tutuyor. Perdeler açılıyor silkiyor. Denemek isteyen almak isteyenler var. Talep edenlerin siparişini alacağız, eğitimlerini vereceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN