Zeytinyağı prim desteği artırılsın çağrısı! Zeytin üreticileri taleplerini duyurdu: Böyle giderse üreticide tüketicide yanacak

Zeytinyağı prim desteği artırılsın çağrısı! Zeytin üreticileri taleplerini duyurdu: Böyle giderse üreticide tüketicide yanacak

Üreticilerden zeytinyağı için yeni talepler geldi! Bu şekilde hem üreticilerin hem de tüketicilerin yanacağını işaret ederek, prim desteğinde zam beklentisi oluştu. İşte tüm detaylar...

Zeytinyağı prim desteğinin artırılması konusunda Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker konuştu. Zeytinyağında oluşan talepleri dile getiren Diker, "Üretici korunursa, tüketici de korunur" açıklamasını yaptı.

ÜRETİCİLER İTHALATÇI OLACAK

Aydınlık'ta paylaşılanlara göre, zeytin ağaçları doğayı korumakta önemli bir görevi üstleniyor. Üreticinin korunması halinde tüketicinin de korunacağını söyleyen Diker, zeytinin anayurdu Güney Doğu Anadolu'ya dikkat çekti. Zeytin, binlerce yıldır Akdeniz, Ege, Marmara bölgelerinde gezerek, daha sonrasında Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya, Fas, Cezayir ve Tunus'a kadar ilerlemiştir.

Zeytin yağının ve zeytinin önemi günümüzde daha çok hissedilirken, Doğu Karadeniz, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Çin ve Yeni Zelanda'da da yayılmıştır. Diker'in açıklamalarına göre, dünya üzerinde önemli bir yere sahip zeytin için gerekli önlemler alınmazsa, ülke topraklarında gelişim yapılmazsa yarın bir gün de bu ürünün üreticisi değil, ithalatçısı haline gelebiliriz.

0b1ad7a7b79268a1f4558db78e092446-xl.jpg

TÜKETİCİYİ KORUMANIN YOLU

Tüm dünyayı sarsan pandemi sonrasında döviz kurundaki dalgalanmalar üreticileri etkiledi. Zeytinyağındaki fiyat artışının yanı sıra ihracat yasağı getirilmesi gündemde yer aldı. Kararları eleştiren Diker, kısıtlamada tüketiciyi korumak amaçlanıyorsa, üreticinin önündeki engelleri kaldırmak gerektiğini paylaştı.

Tüketiciyi korumanın yolu üretici korumaktan geçeceğini söyleyen Diker, ülkemizde alınan kararların ardından taklit ve tağşiş olaylarda artış olduğunu söyledi. Üretimde ve ticarette tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

zeytin-yetistiriciligi.jpg

DESTEKLER ARTIRILMALI

Mahsullerin korunamaz hale geldiğinin altını çizen diker, yıllar boyunca sabit kalan gençleştirme budama bedeli, zeytinyağı prim desteği bedeli, zeytin prim desteği bedelinin günümüzün şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğini paylaştı. Organa mineral gübre desteklerinin de artırılması gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN