Zorunlu deprem sigortasında oran yüzde 57'de kaldı

Zorunlu deprem sigortasında oran yüzde 57'de kaldı

Türkiye’de 20 milyon 32 bin konuttan 11 milyon 491 bini Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında bulunuyor. Sigortalılık oranı yüzde 57’ye ulaştı. En yüksek oran yüzde 91 ile Bolu’da, en düşük oran ise yüzde 30 ile Gümüşhane’de kaydedildi. DASK bugüne kadar toplam 41 milyar TL hasar ödemesi yaptı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, Türkiye genelinde 11 milyon 491 bin konut Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında. Toplam konut sayısının 20 milyon 32 bin olduğu ülkede sigortalılık oranı yüzde 57 seviyesinde ölçüldü.

17 Ağustos 1999 tarihli Marmara Depremi’nin ardından kurulan DASK, aradan geçen 26 yılda çok sayıda depremde hasar ödemeleri gerçekleştirdi. Sigorta oranlarının artırılması amacıyla çeşitli kampanyalar ve bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor.

EN YÜKSEK ORAN MARMARA’DA, EN DÜŞÜK KARADENİZ’DE

Bölgesel dağılıma göre sigortalılık oranı en yüksek bölge yüzde 65 ile Marmara oldu. Bu bölgeyi yüzde 61 ile Doğu Anadolu, yüzde 57 ile Ege ve Güneydoğu Anadolu, yüzde 56 ile Akdeniz ve yüzde 50 ile İç Anadolu izledi. Karadeniz Bölgesi, yüzde 45’lik oranla son sırada yer aldı.

İl bazında en yüksek sigortalılık oranı yüzde 91 ile Bolu’da görülürken, onu Düzce (%90), Yalova (%85), Sakarya ve Muğla (%84) izledi. En düşük oran ise yüzde 30 ile Gümüşhane’de kaydedildi. Rize (%33), Bayburt (%35) ve Kırıkkale (%36) bu ili takip etti.

Balıkesir genelinde sigortalılık oranı yüzde 64 olarak tespit edildi. 10 Ağustos 2025’te Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından DASK’a ilk hasar ihbarı yaklaşık bir saat içinde ulaştı. Ertesi sabaha kadar toplam 15 ihbar alındı, tamamına eksper ataması yapıldı.

41 MİLYAR LİRALIK HASAR ÖDEMESİ YAPILDI

DASK, kuruluşundan bu yana toplam 41 milyar TL tutarında hasar ödemesi gerçekleştirdi. Bu ödemelerin en büyük kısmı 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yapıldı. Bu depremler sonrasında kuruma 629 bin 203 hasar ihbarı ulaştı. Dosyaların yüzde 99’u kısa sürede sonuçlandırıldı, 526 binin üzerinde dosya için toplam 39 milyar 343 milyon TL ödeme yapıldı.

Diğer ödemeler ise şöyle kayıtlara geçti:

  • 2020 İzmir depremi: 472 milyon TL

  • 2020 Elazığ depremi: 458 milyon TL

  • 2024 Malatya-Kale depremi: 391 milyon TL

  • 2025 İstanbul depremi: 155 milyon TL

DEPREM SONRASI POLİÇE ARTIŞI

DASK verilerine göre, büyük depremlerin ardından sigortalılık oranlarında artışlar yaşandı. Elazığ’da 2020’deki deprem öncesinde yüzde 35 olan oran, bir yıl içinde yüzde 52’ye yükseldi. İzmir’de ise 2020 depreminden sonra oran yüzde 56,8’den yüzde 63’e çıktı. Ege Bölgesi genelinde yüzde 54 olan oran yüzde 59’a ulaştı. 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde oran yüzde 50’den yüzde 57’ye yükseldi.

Ağustos 2025 itibarıyla poliçelerin genel yenileme oranı yüzde 60 seviyesinde bulunuyor. DASK, düzenli olarak poliçesini yenileyenlere yüzde 20 indirim uyguluyor. Kurumun toplam ödeme gücü 355 milyar TL seviyesinde ve aynı yıl içinde yaşanabilecek iki büyük deprem için teminat sunabilecek kapasitede olduğu bildiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN