Halep'te ateşkes ihlal edildi | Son dakika haberleri

Halep'te ateşkes ihlal edildi | Son dakika haberleri

Suriye'nin Halep şehrinde günlerdir süren şiddetli çatışmalar sonucunda Esad güçleri şehri ele geçirdiğini açıklamıştı. Çatışmalar sırasında yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Dün akşam sağlanan ateşkesin ardından ise Esad güçleri tekrardan saldırıya geçerek ateşkesi ihlal etti. İhlalin ardından ilk açıklama Ankara'dan geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Vebal herkesin" dedi. Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Direktörü, Rejimin savaş uçaklarıyla Halep'i bombalamaya başladığını aktararak "Galiba her şey (ateşkes) bitti" açıklaması yaptı.

Suriye'nin Halep şehrindeki çatışmaların durdurulması için dün akşam sağlanan ateşkesin ardından gözler bu kente çevrildi. Sivil ve muhalif güçlerin Halep'ten tahliyesinde gecikme yaşanırken; Anadolu Ajansı ateşkesin rejim güçleri ve Şii milislerce ihlal edildiğini bildirdi.

Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, Halep'in doğusunda sıkışan sivillerin ve muhalif güçlerin şehirden tahliye edilmesini öngörüyor. Türk hükümetinden bir kaynak, Reuters'a yaptığı açıklamada, muhalif savaşçılar ve ailelerinin yanı sıra muhalifleri destekleyen sivillerin Çarşamba akşamına kadar Halep'i terk edebileceğini söylemişti.

Ancak Reuters'ın haberine göre, TSİ 06.00'da başlaması planlanan tahliyede gecikmeler yaşanıyor.

OTOBÜSLER GERİ DÖNDÜ

Reuters'a bilgi veren bir görgü tanığı, tahliye işlemleri için üzerinde anlaşılan noktada bekleyen 20 otobüsün motorlarının çalıştığını ancak Halep'in doğusunda muhaliflerin bulunduğu bölgelere hareket etmediklerini aktardı. Lübnan Hizbullahı'nın yayın organı olarak bilinen El Manar televizyonu ise öğle saatlerinde, otobüslerin, garajlara geri döndüğünü bildirdi.

Reuters'a göre, Halep'teki muhalif yetkililer anlaşmaya İran destekli Şii milislerin engel olmaya çalıştığını öne sürdü. Muhaliflere yakın Orient TV, tahliye planının Perşembe gününe sarkabileceğini iddia etti.

Halepteki ateşkeste son durum

"HÜKÜMET ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI ÇÜNKÜ..."

Rejime yakın bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümetin tahliye anlaşmasını askıya alma sebebini şöyle aktardı:

"Çünkü başta 2 bin savaşçının ayrılacağı ifade edilmişti. Şimdi 10 bin insan var. Hükümet ayrıca kentten ayrılacak kişilerin listesini istiyor. Çünkü aralarında esir ya da mahkûmlar olabilir."

"İRAN YENİ ŞARTLAR EKLETTİ"

Suriyeli iki muhalif yetkili ve bir BM yetkilisi ise İran'ın ateşkes anlaşmasına yeni şartlar eklettiğini belirtti. İsyancı yetkililerden biri ve BM yetkilisi, İran'ın muhalifler tarafından kuşatılan Foua ve Kefraya köylerinden yaralıların eş zamanlı olarak tahliye edilmesini istediğini söyledi.

AA: ATEŞKES İHLAL EDİLDİ

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise rejim güçleri ve İran komutasındaki Şii milisler bu sabah, Halep'in doğusunda sağlanan ateşkesi ihlal ederek saldırıya geçti.

YARALILARIN TAHLİYESİ BAŞLADI

Büyük tahliye için otobüsler Halep yakınında oluşturulan güvenli bölgede hazır bekletilirken, yaralı çocuk ve kadınlardan oluşan ilk grupların İdlib'e doğru sevk edilmesine başlandı.

İHA'nın haberine göre, Halep'te kuşatma altında bulunan çoğunluğu kadın, çocuk ve yaralılardan oluşan Suriyelilerin tahliye işlemleri sabaha karşı başladı. Buldukları minibüslerle İdlib'e doğru harekete geçen Suriyeli grupların önü rejim askerleri tarafından kesildi. TSİ 06.00'dan sonra geçişlerine izin verilen Halepli vatandaşlar, İdlib'e doğru hareket etti.

BM: PLANA DAHİL DEĞİLİZ

Öte yandan Birleşmiş Milletler, Doğu Halep'ten muhalif güçlerin ve sivillerin tahliyesi için yapılan planlara dahil olmadıklarını ancak bir tahliye halinde örgütün yardıma hazır olduğunu açıkladı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu'ndan (UNOCHA) yapılan yazılı açıklamada, "(BM) kentin kuşatma altındaki bölümünden yaralı, hasta ve korunmaya muhtaç sivillerin kendi istekleriyle ve güven içinde tahliye edilmelerini kolaylaştırmaya hazırdır" denildi.

TÜRKİYE 80 BİN KİŞİLİK ÇADIR KENT KURACAK

Ateşkese arabulucuk eden Türkiye, Halep'i terk etmesi beklenen 80 bin sivili barındırmak için hazırlık yaptığını duyurdu. Açıklamayı Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'dan yaptı.

ESED'DEN İLK AÇIKLAMA

Batı'nın Halep'le ilgili açıklamalarında savunduğu değerlere ters düştüğünü savunan Esad, "Sivillerden çok teröristleri kurtarmanın peşindeler" dedi.

Batı ülkelerinin Halep çağrılarının sivil halkı değil "teröristleri" kurtarmak amacı taşıdığını savunan Esad, "Rusya'dan Suriye ordusunu durdurmasını istemelerinin nedeni siviller değil. Suriye ordusunun teröristleri yenilgiye uğratmak için fazla ileri gittiğini söylemeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu. 

ÇAVUŞOĞLU: VEBAL HERKESİN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklamada bulundu:

"Görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor. Dün itibarıyla bir anlayış ortaya çıkmıştı: Öncelikle sivillerin buradan çıkarılması ve ihtiyaçların karşılanması. Bu anlaşma çerçevesinde bazı adımlar atıldı. Rejim ve bazı ayrı gruplar buna engel olmaya çalışıyor. Burada Rusya var, İran'ın desteklediği güçler ve tabii ki rejim var. Böylesi insani konuda bile bizim hislerimiz; hiç kimse topu başkasına atmasın. Bu anlaşmanın uygulanması gerekiyor. Bundan 10 gün önce de buna benzer bir anlaşma sağlamıştık, vesile olmuştuk. Maalesef bu anlaşma da istediğimiz gibi uygulanmadı. Burada bir dram var vahşet var. Artık kimse kimseye suç atmasın, burada herkes sorumludur, vebali herkesindir."

"Biz ateşkesin sağlanması ve anlaşma çerçevesinde insanların buradan çıkarılması konusunda adımlar attık. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Lavrov'la ve İran Dışişleri Bakanı'yla bugün öğle civarında tekrar görüşeceğiz. Umarım herkes buna riayet eder."

"Engellemeler sebebiyle değişik yerlerden bazı taciz atışları oluyor. Tam anlamıyla tahliye gerçekleşemedi ama hazırlıklarımız tamam."

"Hem Türkiye içinde hem Halep'te hem de Suriye'nin kuzeyinde oluşabilecek kamplar konusunda ilgili kuruluşlarımız hazırlıklarını tamamladı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN