Hamdi Topçu: Ruslarla yazılım ön sözleşme imzalayınca ABD Büyükelçisi aradı

Mikdat Karaalioğlu'nun hazırlayıp sunduğu 'Dijital Dönüşüm'ün bu haftaki konuğu Hamdi Topçu oldu. "Dijital meydan okumaya karşı Türk şirketleri neler yapabilir?" "Şirketlerde dijital zihniyet değişimi nasıl sağlanır?" konusunun masaya yatırıldığı programda Hamdi Topçu, THY Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. THY'de verimliliği artıracak bir yazılım için Ruslarla görüştüğünü söyleyen Topçu, "Gizli kalsın dedi. Ama Türkiye'ye dönünde ABD Büyükelçisi aradı, Amerikan şirketi devreye girdi" dedi.

Hamdi Topçu, THY Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde şirketi krize rağmen büyüten ve dev havayoyu şirketleri ile rekabet edebilir konuma getiren isim olarak biliniyor. Başarısı uluslararası alanda da dikkat çeken Topçu, THY'deki sıçramayı dijital ödünüşüm ve teknoloji ile nasıl gerçekleştirdiğini kitabında da anlatıyor.

Mikdat Karaalioğu'na, Türk şirketlerine örnek olacak THY'deki dönüşümü anlatan Hamdi Topçu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

General Elektrik'i gezerken sordum neden Rusları çalıştırıyorsunuz diye. SSCB yıkılınca matematik bilenleri almışlar. Onların sayesinde 10 yıl hedeflerini geri çekmişler...

Biz de 10 Rus alsaydık bugün S-400'ü değil S-600'ü yapardık.

Ruslarla bir program yazılımı için gizli sözleşme yaptık. 'Gizli kalsın' dedim. Türkiye'ye döndüğümde ABD Büyükelçisi aradı, Amerikan şirketi devreye girdi.

Pilotların hatalarını yapay zeka ile azalttık. Rakiplerimiz krizde yatırımdan kaçarken biz uçak aldık. 5 ay 'THY hiç havalanmasa ne olur' senaryosunu hazırladık. Bıraktığımda THY'nin kasasında 2 milyar dolar vardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir