Araştırma: Çocuklar da dedikodu yapmayı seviyor

Araştırma: Çocuklar da dedikodu yapmayı seviyor

Araştırmaya göre, çocuklar 7 yaşından itibaren dedikodu yapmaktan hoşlanmaya başlıyor ve tek bir olumsuz söylentiden bile etkilenebiliyor. Dedikodu küçük yaşlardan itibaren çocukların sosyal etkileşimlerinde önemli rol oynuyor. Çocuklar arkadaş gruplarındaki ilişkileri ve sosyal hiyerarşiyi anlamaya çalışırken dedikoduyu bir iletişim aracı olarak kullanabiliyorlar.

Oyun alanları genellikle eğlence ve oyun yeri olarak bilinir. Ancak yapılan yeni bir araştırma, çocukların dedikoducu olduğunu ve olumsuz söylentilerden kolayca etkilenebildiklerini ortaya koydu.

Daily Mail'de yer alan habere göre bu araştırmada, olumlu, nötr veya olumsuz dedikodular paylaşan kuklaların videoları izletilen yedi yaşındaki 108 çocuktan oluşan bir grup yer aldı.

Olumsuz dedikodular, bir kişinin bir arkadaşının oyuncağını kırdığı veya çaldığı, birine vurduğu veya birini dışladığı gibi davranışları içeriyordu. Öte yandan olumlu dedikodular, bir kişinin oyuncaklarını paylaştığını, zor durumda olan bir arkadaşa yardım ettiğini ve bir odanın temizliğinde yardımcı olduğunu yer alıyordu.

'TEK BİR KAYNAKTAN DUYULAN OLUMLU DEDİKODU YETERLİ OLMADI'

Çocuklardan daha sonra videodaki kuklaların konuştuğu ayrı bir gruba sticker "ödülleri" vermeleri istendi. Analiz, tek bir kaynaktan duyulan olumlu dedikodunun sticker vermelerini etkilemediğini, ancak birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikodunun etkili olduğunu ortaya koydu.

Ancak, tek bir olumsuz dedikodu, çocukların o kişiye sticker vermemeye karar vermesi için yeterli oldu.

Japonya'nın Kyoto kentindeki NTT İletişim Bilimleri Laboratuvarları'ndan ekip, Royal Society Open Science dergisinde yazdıkları makaledeşunları yazdı:

"Dedikodu sayesinde bireyler, sosyal gruplarında kimin iyi veya kötü olduğu hakkında etkili bir şekilde bilgi edinebilirler. Dedikodu, çocuklar için bile etkili bir bilgi; ancak dedikodu tarafından aktarılan bilgilere güvenilirken dikkatli olunmalıdır çünkü bu bilgiler manipüle edilebilir veya yanlı olabilir."

'ÇOCUKLAR OLUMSUZ DEDİKODUYA DİREK GÜVENİYOR'

Araştırmadan elde edilen sonuçlarla ilgili ise şu ifadeler yer aldı:

'Çalışmamızda, yedi yaşındaki çocuklar, birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikoduya dayanarak ödüller dağıttılar ve tek bir kaynaktan gelen dedikoduya güvenmediler. Buna karşılık, olumsuz dedikoduya, sayısından bağımsız olarak güvendiler.

Sonuçlarımız, çocukların sosyal dünyalarını nasıl genişlettiklerine ve dedikodu yoluyla başkalarıyla seçici olarak nasıl etkileşimde bulunduklarına dair daha iyi bir anlayışa katkıda bulunuyor.'

Önceki bir araştırma, başkaları hakkında dedikodu yapan kadınların kıskançlık ve düşük benlik saygısı tarafından yönlendirildiğini göstermişti. Beijing Normal Üniversitesi'nden araştırmacılar, genç kadınların fiziksel olarak çekici romantik rakiplerle karşılaştıklarında kendilerine fırsatlar yaratmak için dedikodu yaptıklarını ortaya çıkartmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN