Arıcılık desteği başvurusu nasıl yapılır?

Arıcılık desteği başvurusu nasıl yapılır?

Arıcılık desteği almak isteyen kişiler ya da firmalar www.tarimorman.gov.tr internet adresinden gerekli bilgileri doldurarak başvuru yapabilir. Firmalar başvuruyu vergi numarası ile yapmak zorundadır. Bireysel başvuru yapacak olanlar da T.C. kimlik numarası ile başvuru yapabilir. Tarım bakanlığı şartları yerine getiren yetiştiricilere % 50 hibe desteği vermektedir. Şartları aşağıdaki gibidir;

Açılacak olan tesisin inşaatı, makinalarının alımı, ya da mevcut tesisin yenilenmesi kapmasındaki başvurular kabul edilir.
Arı ürünlerinin paketlenmesi, depolanması, malzeme alımı, mevcut üretim tesislerinin eksiklerinin tamamlanması, tesis için gerekli olan enerji donanımın kurulması gibi başvurular kabul edilir.
Başvuru yapan adaylar ‘Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmak zorundadır.
Proje sunanların üzerine kuracağı sistem kendi yeri olmadı ya da 5 yıllık kira sözleşmesi bulunmalıdır.
Bal yetiştiriciliği ile ilgili gerekli olan sertifikalar olmak zorundadır.
Destek başvurusunda bulunanların kovan sayıları sistemde belirtilmiş olmalıdır.
Arı kolonisi alımı için destek verilmez.

ARICILIK NEDİR?

Arıcılık, balarısı arılarının çiçek ve ağaç salgılarından elde ettikleri polen, su, nektar, gibi ürünleri toplayıp kovana taşıyarak midelerinde işlenmesi sonucu elde ettikleri balı, maddi kazanç sağlamak için yaptıkları tarımsal iştir. Arılar bal, polen, arı sütü ve arı zehri üretir.

Arıların insanlardan önce var oldukları bilinmektedir. Modern arıcılığın gelişmesi 1700lü yıllarda başlamıştır. Eski tarihte arıcılıkla ilgili mağaralarda resimler bulunmuş ve arı fosillerine rastlanmıştır.

ARICILIĞIN ÖNEMİ NEDİR?

Arıcılık yapılacak olan yerde herhangi bir yerleşim yeri, yol, maden ocağı ya da fabrika olamaz. Bu arıcılık faaliyetinin en önemli kurallarından biridir. Doğal bir bal elde etmek için çok önemli bir kuraldır. Arıcılık az topraklı ya da köylerde yaşayan insanlar için güzel bir kazanç kapısı olmuştur.

Büyük bir sermayeye ihtiyaç duyulmaz ve genç yaşlı her kesimden insanların yapabileceği bir tarım faaliyetidir. Türkiye bal üretimi açısından dünyada 2. sıradadır. Ülkemiz de arıcılık 2 türlü yapılır. Biri bilgi ve tecrübeye dayanmayan, diğeri ise teknik ve profesyonelce yapılan arıcılık. Arı ve arılı kovan alırken hastalıklı olmamasına dikkat edilmelidir. Arı satın almanın en iyi mevsimi ilkbahardır. Ülkemiz sahip olduğu bitki örtüsü sebebiyle arıcılıkta oldukça gelişmiştir.

Bal eski tarihlerde bir tedavi aracı olarak kullanılıyordu. Özellikle Mısır döneminde böbrekler, gözler ve bağırsak hastalıklarının tedavisi için kullanıldı. Ayrıca cilt bakımı ve güzellik içinde bal tercih edilirdi.

Arılar olmazsa insanlar olamazdı terimi aslında çok doğrudur. Arılar dünyada olmasaydı bitkiler, meyveler ve birçok tohum ortada olmayacaktı. Bu sebeple aslında arılar doğanın var olması için çok önemlidir. Bu sebeple balın faydalarını göz önünde bulundurduğumuzda arıcılığın ne kadar önemli bir meslek dalı olduğunu anlamış oluyoruz. Arılar tarafından üretilen polen ve arı sütü bağışıklık sistemimizin güçlenmesine ve zihinsel yorgunluğumuzu atmamıza yardımcı olur.

Bal kan şekerimizi dengeler ve astım, bronşit, tansiyon, kanser gibi hastalıkların tedavisine de yardımcıdır. Tüm bunların temelinde bal arılarının bitkilerden elde ettiği ürünlerin içeriğinden kaynaklanır. Aslında kendileri küçük ama etkileri dünyamız için çok büyüktür. Görevleri sadece bal yapmak değildir, aynı zamanda yediğimiz besinler arıların tozlaşma işlemi sayesinde meydana gelir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN