Asgari ücretli çalışanlar dikkat! Sözleşmelerinizi kontrol edin: Zam almak için...

Asgari ücretli çalışanlar dikkat! Sözleşmelerinizi kontrol edin: Zam almak için...

Asgari ücretli çalışanların gözleri Temmuz ayı zammına çevrilirken 6 aylık enflasyon ve refah payının ekleneceği müjdesi verildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında yapılacak olan hesaplamalar için hazırlıklar başlarken yeni asgari ücret 10-12 bin TL aralığında olması tahminler arasında. Peki, işveren inisiyatifinde olan maaş zamları için sözleşme detayları nelerdir? İşte detaylar...

Milyonlarca çalışan ve emekliyi ilgilendiren zam haberleri devam ederken en düşük maaşlar 6 aylık enflasyon oranını beklemeden açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük emekli maaşını 7.500 TL yapmasıyla beraber kamu işçilerine ise yüzde 107 oranında zam olacağını duyurdu. En düşük memur maaşı Temmuz ayıyla beraber 22 bin TL olarak kararlaştırıldı. Asgari ücrete ara zam ile birlikte özel sektör de birçok şirket şimdiden zam çalışmalarına başladı.

6 AYLIK ENFLASYON ORANI

Nisan ayı enflasyonuyla beraber SGK ve Bağkur emeklisi için 4 aylık kesinleşen zam oranı %15,21 olurken memur ve memur emeklisine yüzde 13,08 olarak hesaplandı. TC Merkez Bankası verilerinde Nisan ayı Piyasa Katılımcılar Anketi sonuçlarına bakıldığında ise 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 civarında olması bekleniyor. Temmuz ayıyla beraber yeni asgari ücretin ise 10-12 bin TL olacağı konuşulmaya başlandı.

MAAŞLARA VERGİ DÜZENLEMESİ

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağı konuşulurken maaşlarda ki vergi düzenlemesi ise gündeme geldi. Yeni çalışmalarla beraber vergiler yeniden belirlenirken çalışanların gelirlerini artıracak uygulamalar ise hayata geçirilmeye başlandı.

asgari ücrete zam

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARA ZAM

Seçim sonrasında kimin iktidara gelmesine bakılmadan vatandaşların alım gücü yüksek oranda yükseleceği konuşulmaya başlandı. Zam oranlarına ilişkin şirketler de hazırlıklar yapılırken Türkiye'de asgari ücret çalışanlar için kanun olurken asgari ücrete ait bir kanun söz konusu değildir. Tespit Komisyonu'nun belirlediği oranlarla beraber asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için işveren rızasıyla orantılı artış olması bekleniyor.

ENFLASYON ORANLARINA CEVAP GELDİ

Yargıtay, 22. Hukuk Dairesi asgari ücretin üzerinde kazananlar için zam oranlarının en az enflasyon kadar artış göstereceğini ortaya attı. İşçi asgari ücretten yüksek bir ücretle çalıştığında işveren işçiye düzenli zam yapmasıyla beraber enflasyon değerleri eklenerek artış olması bekleniyor. Yalnızca satın alma gücü yönüyle çalışanın ilk işe girişindeki ücretini korumuş olacaktır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN