Ayı olmak belki de fena bir fikir değildir! Uyurken ayıları örnek alın hayatınız kurtulsun…

Ayı olmak belki de fena bir fikir değildir! Uyurken ayıları örnek alın hayatınız kurtulsun…

“Ayı gibi olmak” ifadesi çok da iyi anlamlar barındırmasa da bundan sonra kimse bu söze alınmayacak. Uyurken ayı gibi olmak bakın ne işe yarıyormuş? İşte hayatınızı kurtaracak o yöntem…

İsveç'teki Örebro Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan kardiyolog Ole Frobert, Almanya'daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla bir araya gelerek ilginç bir çalışmaya imza attı. Kış uykusuna yatan ayıların vücutlarındaki değişimleri inceleyen uzmanlar herkesi şaşırtan gelişmelere imza attı. Kış uykusuna dalan ayılarda HSP47 adlı bir protein miktarının azaldığını tespit eden araştırmacılar, kan pıhtıları üzerinde görev alan bu proteinin kan hücrelerinin birbirine tutunmasını sağladığını aktardı. Peki, ayı gibi uyumak neden önemli? İşte tüm detaylar…

NEDEN AYI GİBİ UYUMAK GEREKİYOR?

Vücudumuzda oluşan bir kesik nedeni ile kan pıhtılaşması oluştuğunda HSP47 kanamanın durmasını ve iyileşme sürecini kolay bir hale getiriyor. Damar içerisinde pıhtılaşan kanın doğal yollarla çözülemediğini belirten uzmanlar, ölümcül tehlikelerin görüldüğünü aktarıyor. Araştırmacılar omurilik zedelenmesi yaşayan hastalarda HSP47 proteinin düşük seviyede olduğunu belirtti. Bu kişilerin kış uykusuna yatan ayılarda olduğu gibi çok fazla pıhtılaşma yaşamadığı görülmektedir.

ayi-gibi-uyumak.jpg

Frobert, kış uykusunun bir enerji koruma işlemi olduğunu belirterek iyileşme biçimi olduğunu söylüyor. Bu süreç içerisinde ayıların kalp atışlarında ciddi bir yavaşlama olduğunu ifade eden Frobert, bu proteinin sağladığı etkiyi oluşturabilecek bir ilaç üzerinde çalışma yaptıklarına aktardı.

ayi-uykusu.jpg

İlacın 10 yıl içerisinde hazır olabileceğini işaret eden Frobert, piyasada kanın pıhtılaşmasını önleyen mevcut ilaçları kıyasla daha az yan etki olmasını hedeflediklerini aktardı. Araştırmada yer alan Alman akademisyen Manuela Thienel, "Doğadan gerçekten çok fazla şey öğrenebilirsiniz" dedi. Çalışmaların İsveç'te ayıları helikopterle takip edilerek bulunduğunu ifade eden uzman isimler, hayvan inlerine girerek hayvanları uyutup kan örnekleri aldığını söyledi. Yapılan çalışmaları NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi fonladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN