Bakan Koca'dan yeni salgın açıklaması! 11 ili işaret etti: Antakya, Defne, Haliliye...

Bakan Koca'dan yeni salgın açıklaması! 11 ili işaret etti: Antakya, Defne, Haliliye...

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremleri 11 şehirde büyük yıkım yarattı ve 50 bini aşkın vatandaşımız yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesine ilişkin yapmış olduğu açıklamalarda salgın bulunmadığını duyurdu. Bakan Koca Ankara'da boşaltılan iki hastaneyle ilgili durumların neler olduğunu aktardı. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Deprem felaketini yaşamış illerimizin hiçbirinde şu ana kadar herhangi bir salgın söz konusu değildir." dedi. Bakan Koca ayrıca ,"Ankara'da Sami Ulus, Dışkapı ve Onkoloji Hastanelerinin yerine inşa edilecek yeni hastane projelerimiz tamamlandı. 28 Nisan’da ihalelerini gerçekleştireceğiz." İfadelerine yer verdi.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine kurulan sahra hastanesinden yapılan açıklamada Koca, 6 Şubat günü meydana gelen depremlerin sonuçlarıyla mücadeleler verdiklerine değindi.

Bu mücadelede halkın desteğine sahip olduklarını ve tüm ülkenin kapasitesinin burada olduğunu söyleyen Koca, tüm birimlerin hizmet için seferber edildiğini anlattı. Bakan Koca, durmadan, dinlenmeden çok çalıştıklarını kaydederek, "Her bir vatandaşımızın acısını günbegün hafifletebilmek için gerekenin yapıldığından emin olacağız. Aksi takdirde bu hayat, yerine getirilmemiş bir görev sebebiyle hepimiz için buruktur. Çünkü devlet, halkının sağlığından, saadetinden mesuldür." dedi.

BAKAN KOCA

Koca, deprem bölgesinde koruma ve temel sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi ve şunlara değindi:

"1064 aile sağlığı merkezimizi faal hale getirmiş durumdayız. Çadır, konteyner kent gibi toplu yaşam merkezlerinde 176 birinci basamak sağlık ünitesi hizmete alındı. 45 günde 4 milyon 800 bin kişiye sağlık hizmeti sunuldu. Yerleşik sağlık hizmeti imkanı bulunmayan yerlere sunulan mobil hizmet ziyaret sayısı ise 24 bin 500'ü geçti. Bu kapsamda 780 binden fazla kişinin ayağına gidildi."

Bakan Koca, facianın ilk gününden bu yana bölgede 23 bin 678 çocuğun doğduğunu belirterek, yeni doğan taraması ve çocuk aşılarının çok ciddi şekilde takip edildiğini kaydetti. Bu bebeklerin aşılanma oranının yüzde 98-99 olduğunu hatırlatan Koca, bunun afet bölgelerine göre daha yüksek olduğunun altını çizdi.

"ŞU ANA KADAR SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Koca, depremlerin ardından ortaya çıkan bir şeyin de salgın hastalıklar olduğuna değinerek, yeni oluşturulan yurtlarda bu tehdidin olası ancak önlenebilir bir durum olduğunu belirtti. İlk günlerden itibaren önemli halk sağlığı tedbirleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini vurgulayan Koca, şunları kaydetti: "Depremden hemen sonra çalışmalara başlayan Deprem Sonrası Halk Sağlığı Komisyonu'muz, son toplantısını iki gün önce gerçekleştirdi. Bölgeden alınan verilerin titizlikle incelendiğini, tedbirlerin merkezi olarak planlandığını ifade etmek isterim. Salgın hastalık olduğu şeklinde bir tespitin ancak ve ancak belirli kriterlerle yapılabileceği kesinlikle unutulmamalıdır."

Bölgedeki tüm şehirlerden devamlı bir şekilde olarak numune alındığına tekrar değinen Koca, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"6 Şubat 2023'ten itibaren incelenen ve farklı zamanlarda ishal şikayetiyle başvuran hastalardan alınan numunelerde nörovirus, escherichia coli, rotavirus, campylobacter ve adenovirus gibi etkenler tespit edilmiştir. Bu etkenler, salgın tanımına uyacak şekilde, belirli bir yerde, belirli bir zaman aralığında, vaka kümelenmesi şeklinde ve beklenenden fazla sayıda değildir. Bir kez daha söylüyorum, elimizde salgın tanımıyla örtüşen, ona işaret eden veri kesinlikle yoktur. Dolayısıyla açıkça ifade etmek isterim ki deprem felaketini yaşamış illerimizin hiçbirinde şu ana kadar herhangi bir salgın söz konusu değildir."

İÇME SUYU AÇIKLAMASI

Koca, halk sağlığının korunması açısından en önemli konunun içme suyunun güvenliği olduğunu belirtti. İçme suyu güvenliğini artırmanın en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Koca, şu şekilde sürdürdü:

"Bu bakımdan su analizlerine düzenli olarak devam ediyoruz. Adıyaman'da şebeke suyunun halen içme suyu olarak kullanılması uygun değildir. Yapılan 2 bin 176 su analizinden 481'i uygunsuz sonuç vermiştir. Hatay'da Antakya, Defne, İskenderun, Samandağ ve Kırıkhan ilçelerimizde şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılması uygun değildir. Hatay'da yapılan 3 bin 861 su analizinin 517'si uygun görülmemiştir. Şanlıurfa'da ise merkez Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü'de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Yapılan 6 bin 32 analizin 120'si uygunsuz bulunmuştur. Şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmasından lütfen kaçınalım."

Koca, musluk suyunun içme suyu olarak kullanılabilmesi için valilik ve kaymakamlık büyüklerinin duyuruları doğrultusunda hareket edilmesi, risk alınmaması ve risk almaya davet edilmesi gerektiğini belirtti.

'TEDBİRLERİ UYGULAMAYA DEVAM EDİYORUZ'

Afet nedeniyle oluşan tahribatın acil önlem alınması ve daha önce alınan kararların uygulanması gerektiğini gösterdiğini anlatan Koca, şunlara parmak bastı:

"Bu bakımdan başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bütün illerimizde, geçmişten miras aldığımız hastanelerimizin dayanıklılık kontrollerini yaptırmaya ve tedbirleri uygulamaya devam ediyoruz. Ankara'da daha önce riskli durumları gündeme gelen ve kadrosunu kısmen seyrelttiğimiz Dr. Sami Ulus Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesini tahliye ediyoruz. Sami Ulus'un yerine yapılacak 300 yataklı, Dışkapı'nın yerine yapılacak 600 yataklı yeni hastanelerle birlikte Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanına inşa edeceğimiz 600 yataklı hastane projelerimiz tamamlandı. 28 Nisan'da, yani 1 ay sonra yapım ihaleleri gerçekleştirilecek.

İstanbul'da İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'ya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsü, Samatya'daki İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanemizde ayrılan mekanda hizmet vermeye devam edecektir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin sağlık hizmet faaliyetini güvence altına alacak şekilde Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi kullanılacaktır. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin B ve C bloklarındaki kadın hastalıkları ve doğum ile çocuk sağlığı ve hastalıkları klinikleri tahliye edilecek, Bahçelievler Devlet Hastanesi ve İstanbul Fizik Tedavi Hastanesine taşınacaktır. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin B ve C bloklarında halihazırda yürütülmekte olan hizmetler, aynı kampüste bulunan Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Prof. Dr. Asaf Ataseven ek binası ile Sultanbeyli Devlet Hastanesinde sürdürülecektir. İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ihtiyacını karşılamak için Gümüşsuyu ek binasında ilave kapasite oluşturulacaktır."

Bakan Koca, "Allah'ın yardım ve merhametinin en yüksek olduğu bu güzel ayın hepimize sıhhat ve afiyet getirmesini temenni ederim. Bütün vatandaşlarımızın ramazanını tebrik ediyorum. Bu mübarek ayda bizlere düşen; daha büyük gayret ve çalışmayla afet bölgesini kederden, üzüntüden daha fazla arındırılmış bir bayram ve geleceğe hazırlamaktır." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN