Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri neler? İstanbul’da Batı Nil Virüsü kâbusu

Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri neler? İstanbul’da Batı Nil Virüsü kâbusu

İstanbul’un Esenyurt ve Avcılar ilçelerinde görülen salgının ardından Bakanlık ve valilik de son dakika bir açıklama yaptı. Bu çevrelerde virüsle karşılaşan vatandaşlar, ‘Batı Nil Virüsü nedir? Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir?’ gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Tüm bu aradıklarınız karar.com’da…

Sivrisinek sokmasıyla bulaşan ve çoğunlukla Afrika bölgesinde görülen, bazen ölümcül olabilen Batı Nil Virüsü (BNV) enfeksiyonu Esenyurt ve Avcılar’da görüldü. Bu bölgelerde oturan birçok vatandaş, semptonları gribe benzeyen şikâyetlerle hastanelere koştu. Peki Batı Nil Virüsü belirtileri nedir? İşte detaylar…

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN SON DAKİKA BATI NİL VİRÜSÜ AÇIKLAMASI

Hastalığın çoğunlukla mevsimsel olduğunun ve yaz boyunca veya sonbaharın erken dönemlerinde görüldüğü açıklaması, Sağlık Bakanlığı’ndan yapıldı. Bakanlık, salgın bölgelerinin başlıca kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu vurgularken, kuşların virüsün esas konağı olduğunun altı çizilirken, sivrisineklerin taşıyıcı kuşlardan beslenmesi durumunda virüsü insanlara bulaştırabildiği kaydedildi.

BNV enfeksiyonunun, sivrisinek sokması ile bulaşan, insanlarda nörolojik hastalıklara sebep olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastalık olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadeler paylaşıldı: Batı Nil Virüsü (BNV) hastalığı genelde mevsimseldir, yaz boyu ve sonbaharın erken dönemlerinde rastlanır. Salgın bölgeleri başlıca kuş göç yolları üzerinde bulunmaktadır.

19-07/22/indir.jpg

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ

Kuşlar virüsün esas konağıdır. Sivrisinekler taşıyıcı kuşlardan beslenmesi durumunda, virüsü alarak insanlara bulaştırabilir. Hastalığın kuluçka zamanı 3-14 gün olarak görülür. Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 80’inde herhangi bir belirtiye rastlanmaz. Hastaların neredeyse yüzde 20’sinde baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, iştahsızlık, ciltte döküntü ve bulantı-kusma görülebilir.

HASTALIĞIN TEDAVİSİ VAR MI?

Hemen hemen bir haftada iyileşme olabilir. Hastalığın özel bir tedavisi bulunmaz, destek tedavisi vardır. Genellikle Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Batı Asya’da görülen BNV, Türkiye’de ilk olarak 2010’da tespit edildi. 2018 yılında başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinde vaka sayıları artmış, aynı sene Türkiye’de de 26 vaka ile karşılaşılmıştır. 2019’da Türkiye’de tamamı İstanbul Avcılar’da Temmuz ayında olmak üzere 4 vaka tespit edilmiştir. Aynı bölgeden 3 şüpheli numunenin daha referans laboratuvarımıza gönderileceği aktarıldı. Bölgede hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde gerekli koruma tedbirleri alındı. Tespit edilen hastalara ve yakınlarına gerekli bilgilendirmeler yapılmış; başka vaka olup olmadığı araştırılmıştır. Hastalıktan korunmada temel yaklaşım sivrisinek üreme alanlarının azaltılması ve sivrisinek sokmalarından korunmaktır. Bu çerçevede bölgede sivrisinek kaynağı olabilecek yerler tespit edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilerek larvasit uygulamaları yapılması istenmiştir. Ayrıca bölgede sivrisinek üreme alanı olabilecek durgun suların ıslahı için İSKİ’ye bilgilendirme yapılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

BATI NİL VİRÜSÜ İLE İLGİLİ DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN