Beyni taze tutmanın sırrı meğer bu kadar kolaymış: 7 saatte toparlayın! Uzmanı detaylarıyla anlattı

Beyni taze tutmanın sırrı meğer bu kadar kolaymış: 7 saatte toparlayın! Uzmanı detaylarıyla anlattı

Günümüzde birçok insanın, temel biyolojik ihtiyacı olan uyku ile ilgili sorunlar yaşıyor. Araştırmalar, güzel bir uyku ile dinlenmiş ve güne iyi bir kahvaltıyla başlayanların daha yüksek performans gösterdiğini, daha üretken, mutlu, hatta çok daha formda ve sağlıklı olduğunu gösteriyor. Peki, sağlıklı bir uyku kaç saat olmalı? İdeal uyku süresi nedir? Kaç saat uykuya ihtiyacımız var? İşte, sağlıklı ve ideal uyku süresi...

Güven Hastanesi Nöroloji Bölümünden Prof. Dr. Kamil Kadir Topalkara, kaliteli ve sağlıklı bir uyku için yapılması ve kaçınılması gereken konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

SAĞLIKLI BİR İNSAN GÜNDE KAÇ SAAT UYUMALI?

Yeterli uyku uyuyamamak tüm bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemi zayıflayan vücut, diğer tüm kronik ve otoimmün hastalıklara açık hale geliyor.

Prof. Dr. Kamil Kadir Topalkara uykusuzluğun kronik bir hastalık olduğunu ve beynin, uykuda kendini temizleyebildiğini vurgulayarak, vücudun bir sirkadiyen ritmi olduğunu ve buna uyum sağlamanın bizi diğer hastalıklardan korunaklı hale getireceğini belirtti.

GÜNDE KAÇ SAAT UYKUYA İHTİYACIMIZ VAR?

Prof. Dr. Kamil KadirTopalkara, hemen hemen tüm canlıların uyku siklüsüne sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Tüm canlıların uykuya ihtiyacı var. Dünyanın kendi ekseni etrafında yaklaşık 24 saat süren dönüşünün canlılar üzerinde oluşturduğu biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrar edilmesine 'sirkadiyen ritim' diyoruz. Vücudumuzun da kendi ritmi var. Güneş doğduğunda uyanmamız, hava karardığında uyumamız gerekir.

Tüm hücrelerimiz ve genlerimiz bu ritme uygun şekilde çalışıyor. Bu ritme uymadığımız takdirde, haliyle sorunlar ortaya çıkıyor. Yeni doğan bebekler çok uzun saatler uyuyabilirken, 18 yaşından sonra erişkin insanlar en az 7 saat sağlıklı bir uyku uyumalı. Ortalama 7-8 saat uyunan uyku, bizi daha dinç ve zinde hissettiriyor."

BEYNİN DİNLENMESİ İÇİN KAÇ SAAT UYUMAK GEREKİYOR?

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre, Prof. Dr. Kamil Kadir Topalkara, uyumanın beynin dinlenmesinde ve yenilenmesinde çok etkili rol oynadığını aktararak şunları söyledi:

"Uyurken aslında beynimize dinlenmesi için bir fırsat veriyoruz. Gün içerisinde çok fazla olay yaşıyor ve çok fazla bilgiye maruz kalıyoruz. Bunların bir araya gelip derlenmesi, toplanması, düzenlenmesi uyku sırasında gerçekleşiyor. Uykusuz kaldığımız sürece beyin dinlenemiyor.

Dinlenemediğinde uyku bozukluklarıyla başlayan süreç çeşitli rahatsızlıklarla devam ediyor. Uykusuzluk bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Uyku, insanın en temel ihtiyaçlarından biri. Bu konu, sandığımızdan çok daha önemli."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN